Iberia diagonalt

Vilken härlig morgon, solen ligger precis under horisonten. Inte ett moln. Allt strålar emot mej här på södra algarvekusten i Portugal. Det har gått en timme sedan jag steg på bussen i Lagos.

 

 

Solen var på gång. Inte en enda medpassagerare. Destinationsskylten visar Sevilha - expresso.

 

 
 
Här syns författarlyan och det finns också plats att skriva ner det som kan bli blogginlägg
 
 
Öppna landskap efter vägen
 
 
Vi passerar den ena lilla kustorten efter den andra utan att någon ytterligare resenär vill kliva på. Tomt och innehållslöst som i en påse, skaldade Hasse Alfredson för länge sedan. Det är nog för tidigt, därtill är portugiserna en timme efter oss övriga européer.

Vi når Albufeira och äntligen får jag kompisar, några morronpigga turister och ortsbor entrar med sitt pick och pack. Ingen vill dock dra sej bakåt till mina regioner, har ju aldrig varit nån magnet precis.

Faro nästa, centralorten i dessa trakter. I mina resplaner fanns övernattning här som ett alternativ. Ursäkta Faro, jag hoppar dej till förmån för den svenska mellofinalen i morgonkväll. Förresten kanske min son med stort gäng drar förbi här om några månader, det får räcka!

Snart är spanska gränsen på gång, då är tur att Schengen finns, allt går så smidigt. Inte undra på att ukrainarna vill vara med å smaka på kakan. Synd att vi sumpar Krim nu när vi tar dom i famn ukrainare , ryssar, tartarer och alla andra som kommer med av bara farten. Europa är bara i sin linda men Angela och Wladimir skall nog få till det, båda är ju från öst. När jag var liten hette dom Adolf och Josef. Nu är vi där igen. Jag litar denna gång på att kvinnas list överträffar mannens förstånd, speciellt när feminismen är på tapeten var och varannan dag. I morgon kvinnodag.

 

 
 
Fotografen gillar att plåta blommor, inte sköta om
 
Det är dags för den medhavda, ganska torr vid det här laget. Väl inmundigad stannar bussen. Tjugofem minuters rast, vila vid en vägkrog av det läckra slaget. Nåväl, jag sparade dock en slant på den missen. Här finns massor av broschyrer att ta med till sonen. Jag tar en av varje, då blir han säkert glad.
 
 
Huelva är en stor hamnstad
 
 
Det dignar av frukter överallt i dessa trakter
 
 
Undrar om man får plocka
 
 
Har jag månne hamnat i Pisa, jag tycker tornet lutar
 
Måste nu studera Sevilla-kartan i detalj. Busstationen vid Plaza de Armas ligger i södra delen, stationen Santa Justa för höghastighetstågen i den norra. Bagaget skall dras genom hela den gamla staden, den som verkar vara en labyrint med sitt moriska förflutna.  Jag memorerar varje steg. Höger här, vänster där, förbi katedralen, bort mot plazan, längs med avenidan, snedda hit, snedda dit, passera akvedukten, under bron. Huvudet fullkomligt surrar av intryck ur gatubilden. Man har väl orienterat sej förr, i städer som Tanger, Marrakech, Fez med sina medinor. Och alltid hamnat fel. Nu måste det funka så jag inte missar tåget, tiden är begränsad. Inga felsteg gäller alltså när jag möter irrgångarna. En riktig utmaning eftersom en taxi enkelt skulle klara avet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu skulle en öl sitt bra i värmen, jag har inte glömt hur det smakar efter tretton år!
 
 
 
Äntligen en skylt som visar att jag är på rätt väg
 
 
 
Mitt pick och pack i fint sällskap
 
 
 
 
Mc Donalds sitter bra. Allt fel. Rött kött, vitt bröd, dricka med socker. Jag struntar i dieten nu!
 
 
 
Flotta tåg har Spanien råd med i alla fall
 
 
 
Datorn fram, jag kan renskriva texterna direkt i skrivprogrammet
 
 
 
Vi nådde som högst 301 km/tim i nedförsbacken från spanska högplatån men då klickade kameran
 
 
 
I Barcelona byter jag till franska TGV som är dubbeldäckat
 
 
 
Avstigning i Figueres Vilafant, tåget susar vidare genom Perthustunneln under Pyrenéerna, sedan vidare mot Paris
 
 
Diagonalen över iberiska halvön är fullbordad, från sydvästra hörnet vid Algarve till nordöstra i Katalonien. Det tog cirka 14 timmar.
 
 
Nedtecknat i svindlande fart på tåg 3941 någonstans i Spanien i mars 2014
 
Hans Hammarström
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mot Algarve

 
 
Snabbtåget tar bara ett par timmar tvärsöver Andalusien från Malaga till Sevilla.
 
 
 
Hittade ett bra hostel i hjärtat av den gamla staden
 
 
 
I mina  kvarter i Sevilla gör sej den moriska tiden starkt påmind, stundtals kan man känna sej placerad i Tanger med sina labyrintliknande gator och gränder
 
                                                                                      *
 

Det är onsdagmorgon, det börjar dagas, jag sitter på en buss i södra Anadalusien. Sevillas siluett försvinner i horisonten. Det blir nog en fin dag. Kosan är ställd mot Lagos vid Portugals södra atlantkust, Algarvekusten. Efter vägen passeras Huelva på den spanska sidan och Faro på den portugisiska.

 

Jag måste ta fram skrivblocket för att skingra tankarna. Bakom mej sitter en tantalanta som snackar oavbrutet på en gäll, monoton grötvälska som känns helt omöjlig att härleda. Hur kan man ha så mycket att förmedla i en enda lång harrang.  Är det månne hennes syn på krisen i Ukraina och på Krim hon vill förmedla sin väninna. Kompisens öron måste vara möra vid det här laget och hon utstöter några jakande ljud lite då och då när hon får chans i en andpaus.

 

En sån här ensidig dialog kan göra mej vansinnig, jag vill sprängas i bitar. Varför skulle jag hamna just här? Det finns inga andra lediga platser. Det hade varit mer avslappnande om damerna i stället fått kedjeröka och i stället kunna hålla snattran.

 

Jag vänder mej diskret om och möter deras blickar. Men så söta! Båda runt de trettio. Är det en förmildrande omständighet kan man undra så här i feminismens tidevarv. Vilka hallon skulle min pappa ha uttryckt saken.

 

Jag tar fram ett sudoku och försöker koppla bort tjejerna.

 

                                                                                      *

 

Lagos är riktig pärla, den lilla staden kan närmast liknas vid Collioure eller Cadaques i mina trakter. En del kallar orter av den här kalibern för en turistfälla, men rasande vackert är det om man har tur med vädret. Kolla bilderna.

 

 
Så här fint bor jag i Lagos, det är mitt franska fönster över porten
 
 
 
Mitt i smeten med krogar och shopar alldeles utanför
 
 
 
Fräscht och välutrustat kök
 
 
 
Rejäla slafar med sängkläder från Ikea
 
 
 
Strandpromenaden ut mot havet
 
 
 
Inte mycket turister så härs års
 
 
 
Är det månne bygdens söner
 
 
 
Kossa i Portugals färger
 
 
 
Stad i spegel
 
 
 
Klippiga kusten
 
 
 
 
 
 
 
Så fint arkitekten fått till det moderna mot den antika stadsmuren
 
 
 
 
 
 
 
Årets första simtur, jag syns inte så tydligt som tur är
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fotografen tackar för sej och drar kosan norrut. Mot Katalonien!
 
 
Lagos, Portugal i mars 2014
 
Hans Hammarström
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

Andalucien 2014

Det är eftermiddag och ganska molnigt nere på spanska solkusten, längst i söder. Inte särskilt varmt heller.  Jag är framme hos Jan och Siv (bror och svägerska) i Torreblanca, en liten ort som ligger strax söder om Malaga i Andalucien. Sista sträckan med pendeltåget som följer kusten ner till Fuengirola. Dessförinnan har jag avverkat praktiskt taget hela den spanska kontinenten från Salvador Dalis stad Figueres i landets norra del.

 

Färden på dryga sju timmar har avnjutits från fönstret i ett pampigt höghastighetståg med bortåt tjugo vagnar. Högsta noterade hastighet 291 km i timmen. Mest imponerar timmarna när vi passerar spanska höglandet och Kastiljen.  Vilka vidder och bitvis så ödsligt. Kan stundtals liknas vid ett kargt ökenlandskap. Höga berg och djupa dalar varierar blickfånget. Enstaka boningar här och var. Täta dimmor gör sej gällande från gång till annan och skymmer sikten. Det är en chimär att solvärmen dallrar, jag misstänker att temperaturen är snål mot oss. Men titta, där sitter ju Don Quijote på sin häst Rosita och i fonden väderkvarnarna.  Just nu plöjer jag en bok, Helena Torfinns Innan floder tar oss.  Den handlar om Bangladesh och Dhaka. Stora kontraster mot det landskap jag nu upplever i svindlande fart. Det är underbart att susa fram med tåg. Skönt att slippa flyga.

 

Av krisen i Spanien syns inte ett jota, inte på ytan i alla fall, då får man nog skrapa för att se den. Förstår ännu inte omfattningen av problem här i landet. Misstänker nog att de lyxmiljöer jag vistas i, inte är lika hårt drabbade.

                                                                                        

                                                                                          * 

 

Det har gått ett par dagar i strålande sol och om några timmar ställer jag kosan mot Sevilla och Algarvekusten i södra Portugal.

 

 
Snabbtåget gör ett par uppehåll
 
 
 
 
 
 
 
Altanen i Torreblanca
 
 
 
Hälsa dom därhemma
 
 
 
Man kan ju undra vem som är Budda
 
 
 
Nyfrukosterade
 
 
 
Entrén
 
 
 
Så här eländig ser stranden ut i Bocal du Tech i Saint Cyprien i år.
 
 
 
Man kommer att få simma ut till en sandbank om man inte väljer en strand närmare stan
 
 
Torreblanca i mars 2014
 
Hans Hammarström
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 


Call it, kål!

 

När dolmarna blev till pudding.

 

Idag skall stora kockförklädet fram, tillhörande höga vita mössa sitta på plats. Det vankas kåldolmar, hemmagjorda och givetvis godare än Dafgårds! TV-kocken Leif Mannerström och hans bok Matglädje hela livet står för receptet, ett tjugoettstegs program som finns på webben.

 

Svårigheterna staplas efter hand på varann. Först färsen enligt konstens alla regler. Ingrediensernas mångfald finns dock att köpa på Super Casino, allt utom sirapen. Mina bruna sockerbitar får duga i smält form. Nästa steg är förvällning av kålhuvudet.

 

 

 

Nu väntar pärsen efter färsen, att efter förvällningen av kålen lirka fram de olika bladen. Ingen lätt uppgift för den ovane. Bladen trasas sönder och låter sej inte rullas. Tur att det finns trådrulle som assisterar och som får hålla ihop de oformliga paketen. Efter dryga timmen har jag lyckats få ihop elva formlösa dolmar. Dom saknar struktur. Det får räcka, massa överbliven färs och kvarvarande blad får bli till kålpudding.

 

Nästa svårighet. Den nya mikrovågsugnen med sin inbyggda varmluftsvariant. Här trängs all teknik på ett minimalt utrymme. Ett dussintal knappar med sina olika rattar och displayer måste hanteras varsamt men framförallt enligt den franska instruktionen. Man går lätt bet på uppgiften.

 

 

 

Slutresultat. Dafgårds är mycket aptitligare! Hette inte boken Matglädje hela livet? Åtminstone i fyra timmar!

 

Bon appétit!

 

Hans Hammarström, Saint Cyprien i februari 2014

 

 

 


Riga 2014 - 2

Vi börjar en ny dag, det är sol från en molnfri himmel, om möjligt ändå kallare, kylan biter i kinderna, den känns
genom ben och märg.
 
 
Hotellet är ju inte mycket att skryta med trots sina fyra stjärnor, kanske finns det små varianter som asterisker
 
 
 
Christina är ute och rekar hur vi skall hitta den omtalade saluhallen i Riga, håll dej till höger är budskapet
 
 
 
Här skall vi korsa gatan nere vid bron
 
 

Härifrån syns det nya statsbiblioteket. Arkitekten har tänkt sej vågor, sanddyner och segel i sin skapelse.
Han har lyckats väl kan vi konstatera.
 
 
 
Stelfrusna har vi störtat in i saluhallen efter en kvarts promenad. Vilka läckerheter som möter oss
 
 
 
En marknad som slår det mesta i Europa möter oss
 
 

Avdelning för rökt fisk
 
 
 
Christina saknar en del slevar i sitt kök och fyller på med lettiskt hantverk
 
 

Även frukt och grönsaker kan mäta sej med sydamerikanska marknader
 
 

På Stockmanns som ligger nästgårds köpte Christina denna ryssmössa åt mej, den behövs verkligen i den bistra rigakylan
 
 
 

Själv provade hon denna lettiska folkdräkt men tyckte den var för djärv i färgerna och avstod
 
 

Tåget till Jurmala avgår om en stund
 
 

Inte handikappanpassat precis men Christina försökte ta trappan i ett kliv
 
 

Gott om plats precis som på Roslagsbanan mitt på dagen
 
 
 
 
 
Vi är framme, ute på Rigas stora semesterort belägen alldeles vid Rigabukten
 
 

Här trängs gamla träkåkar, de flesta med massor av snickarglädje. Det var ryssarnas stora resmål vid Östersjökusten och de milslånga sandstränderna.
 
 

Vi når playan, man kan tänka sej hur det ser ut på sommaren
 
 

Jag är glad åt att få se denna underbara strand på vintern, man kan tro det är vågor man ser,  men allt är isbildningar
 
 
 
Sjöfåglarna tar det lugnt, vi kan bara stanna några minuter, kylan biter som vi aldrig upplevt tidigare. Fingrarna stelnar när man försöker ta en bild.
 
 

Här kan vi inte stanna en minut till, nu gäller det att söka upp ett varmt ställe
 
 

Vi tar första bästa ställe
 
 

Precis vad som behövs just nu, här finns bara ryssar av den vänliga sorten
 
 

Tåget hem går tidtabellsenligt
 
 
 
Från tågfönstret kan vi vinka åt våra Rigakvarter, vi bor där bakom. Ikväll stannar vi hemma på hotellet, ingen mer kyla för min del säger Christina.
Imorgon bitti gäller hemresa.
 
Riga var en mycket positiv upplevelse, Vi har redan bestämt oss att senare i år försöka ta oss hela Baltikum runt ner mot Polen och Tyskland. Det är bra att veta att under vår stormaktstid var Riga den största staden i Sverige.
 
Hans Hammarström, Riga i januari 2014
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Riga 2014 - 1

Nu har vi hunnit installera oss i Riga, Hotellet är OK men motsvarar inte förväntningarna på ett med 4 stjärnor.
Vi bor trångt men det funkar. Christina är nu nere på hotellets SPA, hon skall fixa fötter och händer med nagelvård och allt annat som kan ingå. Sedan väntar massage. För min del gäller bara massage och jag får vänta ett par timmar. Det är urkallt i Riga och snålblåsten biter verkligen i ansiktet. Kalltikum säger den vitsige!
Här kommer några bilder, inga blev bra.
 
 
 
I Helsingfors innan ombordstigning på det lilla planet till Riga, flygtid ca 1 tim
 
 
 
Glada middagsgäster på en trevlig krog i grannskapet. God mat av det tunga slaget.
 
 

Lite andlig spis sitter aldrig fel, här altaret i domkyrkan
 
 
 
Utsikt från hotellfönstret, en typisk Rigavy skulle jag vilja säga. Vi bor i utkanten av det gamla Riga.
 
 
 
Ensamma i sihtseeingbussen, vi fryser, stort plus att det finns guidning på svenska
 
 
 
Hua så kallt. Jag vill sitta där uppe, det vågar inte Christina som lätt får svindel. Vi jämkar önskemålen och sitter där nere halva turen
 
 

Nu fryser vi där uppe i stället. Chauffören delar ut varma filtar att svepa in sej i
 
 
 
En klassisk vy över Riga, isen börjar lägga sej
 
 
 
Vi passerar kända byggnader och platser, dessa kåkar har jag i skrivande stund glömt namnen på, rätt snygga tyckte Christina
 
 
 
Den här krogen skall vi gästa i morgon kväll är det tänkt, man kör med countrymusik, dock inte live mitt i veckan
 
 
 
Vet ej var jag befinner mej, lite snurrigt i alla fall
 
 

Vi besöker Ockupationsmuseet. Lettlands historia är fylld av ockupationsmakter som Sverige, Ryssland, Sovjet och Tyskland. Vilka gräsligheter som begåtts här. Den stora centrala gatan i Riga heter numer Frihetsgatan och har fått byta namn varefter de stora herrarna döpt om den. Tur den här gossen fick lämna arenan. Sen blev det Josef Stalin, inte så mycket bättre.  Många av ryske tsarens kvinnor och älskarinnor har dock fått behålla sina gatunamn. Kanske tsaren och hans flickor var mer respekterade
 
 

Kolla cappucinon (kan ej stava) vi serverades efter hemkomsten till hotellet. Vilken dekoration! Jag skall tipsa Anders och Malin hur vi vill ha kaffet nästa gång vi gästar Solvägen.
 
Fortsättning följer..............................
 
Hans  Hammarström i Riga i januari 2014
 
 
 
 
 
 

Toffelhjälte far till fjälls

 

Mina sedvanliga morronrutiner brukar avverkas iförd pyjamas och tofflor. Idag bryts rutinerna eftersom en resa upp i Pyrenéerna väntar. Jag sätter på mej jeansen direkt, men väntar med ytterskorna till senare avresa, tofflorna får duga så länge. Det är mjuka, sköna, tofflor i kängmodell med en slejf över vristen. Dom är gråsvarta och kanske något nummer för stora. Jag skall förbereda frukost och massäck (med t enligt Saol), kartor skall vara på plats liksom tågtidtabeller och övriga information om Vall de Núria, resans mål. Högt upp i spanska Pyrenéerna. Bilresan planeras till två timmar via Figueres. Förberedelserna går planenligt, hinner också lyssna en del till morronsoffan på SVT och vad dom har att rapportera från oroligheternas Egypten. Här hemma i huset råder frid och fröjd, vädret ser ut att arta sej enligt meteorologerna. Allt är på plats. Jag har ryggsäcken med, den som följt mej ända in i Amazonas djungler för inte så länge sedan. Nu gäller höjder och annan temperatur. Sista sträckan skall avverkas med specialtåg för att nå skidorterna och de verkliga höjderna uppåt två tusen meter.



Det är så härligt och stärkande i fjällen, jag far iväg utan massäck iförd tofflorna! Men jag fyller ju 71 just idag!




Solen börjar visa sej bortom de blånande bergen






Stationshuset i Ribes, där man tar tåget upp till Vall de Núria






Specialparkering för oss som tar tåget






Snyggt modernt tåg, avgår enligt tabellen






Lagom med folk, resan tar femtio minuter






Vackra vyer






Pyrenéerna visar sej från sina bästa sidor idag






Inte så värst mycket snö






Sportanläggningen i Vall de Núria






Välpreparerade backar






71-åringen njuter för fulla muggar, här är varmt, skönt och vindstilla, en snäll dam tog kortet
Vilken lyckad födelsedag.






Det är inte mycket folk i backarna






Nerresan väntar






Fascinerande spår med speciell mittskena som har kuggar






Utsikt från förarplatsen






Väl hemma i Frankrike, men resan ner till kusten kommer säkert att ta inemot två timmar.



Så är födelsedagen avslutad, kan dock avslöja att jag blev ingen toffelhjälte, jag kom på fadäsen tio minuter efter start och kunde återvända och hämta den medhavda, också byta skodon. Minnet svek inte helt trots den höga åldern.


Veckan innan gällde Pyrenéerna på franska sidan






Tidiga morgonbussen från Saint Cyprien kostar bara en euro, det är billigt att bussa i Roussillon





Nya tågstationen i Perpignan
El centro del món, världens centrum på katalanska. Härifrån går nya snabbtågen i Perthustunneln rakt genom Pyrenéerna på gransen mellan Frankrike och Spanien. Jag ser fram emot att få pröva den nya sträckan nu på torsdag.





Den gamla stationen finns också kvar, jordens medelpunkt enligt Salvador Dalis tänkande






Dalis speciella takmålningar






Tänkte ta det gula tåget men hade läst fel i turlistan, det avgick inte förrän senare på dagen






Bussbyte i Mont Louis






Les Angles






Mera snö här än på spanska sidan






Kanske något för ett senare år






Här är uppåt tjugu grader varmt och vindstilla






Kvällsbussen hem. Hela resan gick på fyra euros, dvs 36 spänn med dagens starka krona



Nu har jag fått prova på den sydeuropeiska skidvärlden dock utan skidor, vanliga sommarskor går bra här. Misstänker att mina tofflor också hade klarat strapatserna.

Snart väntar Åre med skidor och riktiga utförsåk. Jag skall dock ta det lilla lugna.


Saint Cyprien den 7 februari 2011
Hans Hammarström

 


Advent i Saint Cyprien 2010




Välkommen till Saint Cyprien






Här ser man kyrkan i bakgrunden






Känns huset igen?






Duhamel mot Place de la Republique, Janines bar till höger






Julbelysningen lyser rakt in i mitt sovrum






Place de la Republique






Här också






Ner mot Avenue Roussillon, x-märens hus till höger, i mörker






Busshållplatsen utanför superetten






Huset i dagsljus från arabens trappa






Gästrummet






Mitt rum






Matbordet






Allrummet






Blå adventsstjärna och mammas adventsljusstake






Brasan tänd






Öppna spisen funkar perfekt







Kvällsmys med TV






Nu skall jag ta en bild utifrån gatan






Hoppas folk på gatan upplever det nordiskt mörka och kyliga






Kyrkan på närmare håll






Tomten hälsar från Saint Cyprien den 2:a december

Farmor Inga 95 år


I sommar när jag hälsat på mamma på Fruängsgården har jag ibland haft mobilvideon till hands.
Inte lätt att bli så här gammal när hörsel och syn försämras allt mer. Hon är fin i alla fall.
Hon är så glad när man hälsar på även om hon inte alltid håller reda på vem som är där.


Här finns länkar:

http://www.youtube.com/watch?v=rLJxFkz0-Do



http://www.youtube.com/watch?v=32VOKNggwgc



Hasse


Sagrada Família

Som bekant håller Christina på att skriva en deckare alternativt en roman. Jag försöker hjälpa henne med att komma på häftiga miljöer för de mord eller mordplaner som boken skall innehålla. Ett förslag är Sagrada Família i Barcelona. Tror inte sagradan varit föremål för en thrillermiljö för deckarpenna tidigare. Det är alltså dags nu. Jag besökte templet idag och tog många bilder med utgångspunkt att här skall ett brott med lätthet kunna utföras. Här ligger en utknuffning eller liknande nära till hands. Det är sådana förutsättningarna jag skall utforska.

Se bilderna och håll i minnet att de flesta är tagna för att ge Täbys svar på Agatha Christie inspiration när hon smider sina grymma och djärva planer. Det finns också bilder som anknyter till templets verkliga historia.

Jag börjar seriös med några viktiga årtal

1866 Planer på ett tempel börjar smidas, en promotor utses

1874 Idéerna sätts på pränt

1882 Bygget påbörjas

1883 Antoni Gaudi utses till arkitekt, han beräknar byggtiden till flera hundra år




Så här långt hade man kommit efter fjorton år





Så här skall det färdiga templet se ut. Nu hoppas man att allt skall vara klart till hundraårsminnet av Gaudis dödsdag 2026. Mer realistiskt är 2030 berättade en guide. Alltså lagom till min 90-årsdag. Bra present. Höghastighetståg till Barcelona med besök i det nyöppnade templet där. Börja spara!





Miniatyrmodell













Alla former vi kommer att se har sitt ursprung i naturen. Kolla.









Köerna ringlar runt kvarteren, synes oändliga




Även till hissen upp i tornet







Här stupar det brant













Ett stup till





Människor vid entrén




I ett av tornen kan man se rakt ner, det svindlar när man kikar över kanten












Här börjar centrumtornet ta form













Trängt om "saligheten"








Trångt när man skall gå ner




Sprialtrappan med centrumhål, det är fjorton våningar dit ner




Här borde man hitta inspiration










Inget fel på höjden











Tänk när figurerna får färg!




Tänk färgerna här också!




Bild tagen upp mot innertaket











Sista bilden, äntligen!


Jag spar alla kvitton ifall Christina behöver avdrag när intäkterna börjar strömma in.


Hans Hammarström i Barcelona augusti 2010


Pampas och Samborombon m.m.m.m.




Den stora dagen, den som jag väntat på och som också motsvarade alla förväntningar, inföll söndagen den 28 februari. Vi skulle få följa med Taube-sällskapet ut till Pampas. Redan 7.30 befann vi oss på Hotel Dazzel Towers där vi anslöt vid frukosten. Visst är världen liten när man snabbt upptäcker att där finns två familjer från Vallentuna, en babyrytmiklärare som jag träffat när Lovisa var baby samt ett par från Strängnäs där vi hade en gemensam bekant!
Bussresan tog ca 3 timmar över ett grönt och frodigt landskap med både buskar och träd. Tyvärr såg vi inte Rio de la Plata från vägen, man kunde ana vatten långt bort i fjärran. Men kor fanns det på nära håll. Svart boskap betade på de smaragdgröna slätterna, för att citera Taube.






Samborombon en liten by förutan gata ..... Här är krogen där han steg in och där han bjöd upp Carmencita med orden - Vamos a bailar este tango! Allt är bara dikt. Fina flickor från estanciorna dansade inte tango, bara vals eller quickstep på sina baler, fick vi höra. Carmencita hette för övrigt Cecilia och hade inget minne av något frieri från Taube. Detta berättade hennes barnbarn Martin.
Här på bilden står jag tillsammans med Monica Kreppelin, en argentiska med svensk far, som i sin ungdom red med Evert Taube bl a i den tv-dokumentär som spelades in på Pampas för ca 50 år sedan. 



 


Ute på estancian mötte Carmencitas barnbarn och barnbarnsbarn. De var en familj om ca 40 personer som tillbringade helger och somrar härute. Maten var på gång med grillat kött och massor av Chorizo, smakade härligt!






Borden stod dukade under träden och där serverades förrätt med bröd och vin, sallad, kött och korvar, härliga efterrätter och till sist kaffe. Göran Gynne tog fram gitarren och så sjöng vi alla 40 svenskar tillsammans med argentinarna om Fritiof och Carmencita. Vilken känsla att få vara på plats! Obeskrivligt!
Maria här på bilden, hade tillsammans med sin man Martin besökt Stockholm och Göteborg under ett par veckor för några år sedan och visade oss klipp ur olika svenska tidningar samt div Taubeböcker och målningar. Ett porträtt av Evert hängde i den stora hallen. Familjen har fått många svenska vänner under årens lopp, många Taubeälskare har varit på besök.






Jag hade bespetsat mig på en ridtur "Dit kom jag ridande en afton i april".... men tyvärr. Mannen som tog hand om hästarna hade semester och därför fick vi bara en liten uppvisning av några gauchos som föste iväg ca 200 kor. Skillnaden mellan gauchos och cowboys är att de förstnämnda bär kniv som de fixar allt med, medan cowboys har pistol, det berättade vår guide.






Unga gauchos i en bar. Här är det basker som gäller.





Den stora argentiska familjen ställde upp sig för att ta farväl av alla sjungande svenskar.
Efter en underbar och oförglömlig dag, var det dags för återresan till Buenos Aires.






Detta är ett 200 år gammalt fikonträd som vi fann i stadsdelen Ricoleta.





Här köpte jag ett par baskrar. Ägaren var säkert 95 år, han gick omkring i butiken med en sko på ena foten och den andra i strumplästen. Det var svårt att kommunicera, han talade bara spanska men nämnde Ché Guevara! Kanske var det en gammal kompis? Eller en idol? Vad vet man, det var bara att nicka och le.






Gustavo gav oss en tvåtimmars privatlektion i tango. Vi lärde oss tre turer och det var inte lätt men roligt. Senare samma kväll gick vi till dansstället Ideal där det dansades Milonga (allmän dans) och där vi också träffade Taube-sällskapet. Bakom oss ser man alla fantastiska tangoskor som fanns att köpa. Dessutom hattar, sjalar och div tillbehör att dansa i.





Här är muren till fängelse n 32. Jag fick en förfrågan om jag ville följa med Hans´arbetsgivare Adriana von Knaull dit ut en fredag förmiddag. Jag var länge tveksam men bestämde mig i sista minuten, vem får en chans att se ett Argentinsk fängels inifrån? Vakterna tog i hand och pussade på kind när vi anlände, lås rasslade, vi passerade ett stort antal låsta grindar och bakom järnstaket såg jag killarna som nyfket granskade oss. Adriana ropade - Hola chicos! och de viftade glatt tillbaka. Maria de la Carceles, fängelsets eller fångarnas Maria, så heter organisationen. Vi träffade en grupp ganska unga pojkar klädda i kritvita t-shirts, snygga jeans, vita gympaskor, alla välklippta och välrakade. De hälsade mig alla med en puss på kinden. Miljön var minst sagt sliten. Jag satt på en gammal kontorsstol utan ryggstöd och bara iakttog och fösökte följa med i samtalet. Allt emellanåt översatte Adriana till engelska. Hon hade med sig kaffebröd i två stora påsar. En av killarna försvann och återkom med en stor kniv att skära brödet med! En annan kokade vatten i en skrubb för att göra Mate, ett slags te som dricks ur sugrör och sänds runt till alla som får dricka ur samma mugg. Jag höll mig till min vattenflaska, kanske oartigt? Under tiden diskuterades deras arbete med att laga datorer som Adriana skänkt samt en ombyggnad inne i fängelset, där de själva skulle bygga och måla. Fängelsechefen skulle bara godkänna förslaget. Innan vi skulle gå, plockade Adriana fram en kamera som hon smugglat med och bad alla att ställa sig bakom mig för ett foto. Hon lovade sedan att skicka bilden via sin dator. Jag har inte sett den ännu. Men vi sa Ciao, pussade alla på kinden igen och återvände till vakterna, grindarna och låsen.
Fängelsechefen bad oss sitta ner medan han ringde några samtal, han tittade på ritningen som en av killarna gjort och Adriana fick igenom sitt förslag.
Utanför väntade sedan Maria, en kvinna som hjälper Adriana och som ockå körde oss i sin bil.
Ännu en oförglömlig dag var till ända. Så många upplevelser! Det var inte svårt att somna på kvällen, jag var helt utmattad.
Två veckor gick fort. Det var dags för hemresa. Efter mer än 24 timmar landade jag på Arlanda i snö och minus 7 grader. Es differente, kan det heta så? Jag måste fortsätta mina spansklektioner. Ett härligt språk och ett fantastiskt land. Res dit!
Christina





Me gusta tango




Här är vår tjusiga utsikt , kyrkan ni ser har öppet sent på kvällarna, det är alltid mycket folk utanför och som man ser så ofta, tiggarna. När kvinnor med barn sitter på trottoarerna och säger att de vill ha pengar till mjölk, då känns det extra hårt att bara gå förbi.





Här är ett av de många blomsterstånden på Avenida Santa Fe.





Finns det hunddagis i Buenos Aires? Eller har mannen så här många egna hundar? Minst nio stycken var det.





Det här är nog världens vackraste bokhandel (om man bortser från gubben på bilden). Detta är en gammal teater där man behållit scenen som ett café och de tre balkongerna är belysta mitt på ljusan dag.






Här är teaterlogerna!






Vi tog buss 152 till la Boca, den äldsta stadsdelen i BA. Resan kostade 1.25 pesos (2.50 Skr). Husen var målade i olika färger, gult, rött, grönt om vartannat. Här fanns krogar på båda sidor om gågatan och överallt dansades tango, antingen till orkester eller från en cd. Vi slog oss ner och ägaren, en man i vår ålder kom fram och frågade varifrån vi kom. Själv hette han Lindvall med en mamma som var finlandssvenska från Pori. Världen är liten! Några unga killar såg Hans´ Barcelonakeps och undrade om han kom därifrån. När vi svarade Sverige började de genast tala om Zlatan! Här känner man till alla fotbollsspelare. På bilden ser ni några av de vackra flickorna förbereda sig inför dansen.


Vill man njuta av den här dansen och musiken klicka på länken:

http://www.youtube.com/watch?v=AiuXW-1WrYM





I söndags var vi på marknad och besökte sedan det berömda caféet Tortoni (från 1858) på Avenida de Mayo. Det var kö som på café Opera men gick ändå ganska fort. Vi hörde både amerikanare och fransmän som kom i taxi och snällt fick ställa sig i kön. 



 


En vaktmästare såg till att när två gick ut, släpptes två från kön in. Det fanns röda skinnstolar att sitta i vid vita marmorbord, vackra lampor i taket, mycket konst på väggarna. Servitörer i vita skjortor och svarta byxor ilade runt. Det var nästan som på Browns i London men mycket billigare och minst lika gott. 






Jag drack thé med citron och åt en croissant.






Eftersom det regnade för tredje dagen i rad, tog vi en taxi till stadsdelen Recoleta och den jättestora kyrkogården där Evita Perón ligger begravd. Kön ringlade sig lång för att se graven och för att fotografera. En hel grupp amerikanare och en grupp fransmän stod framför oss. Evita var ett helgon för de fattiga i Argentina och gjorde stora insatser för arbetarna men hon levde själv i lyx och överflöd
Hon dog endast 33 år gammal av livmoderscancer och Juan Perón gifte om sig med Isabel Perón som lever i landsflykt i Madrid. En intressant historia. Läs mer på Wikipedia.





Ja, så här såg hon ut den vackra skådespelerskan.






Igår tisdag besökte vi ett jättestort varuhus med lika många caféer och krogar som olika affärer. På de två översta våningarna fanns Barnens muséum och ett tivoli! Det var rea överallt och snygga kläder är enormt billiga jämförelsevis med Stockholm. Men man måste vara fotomodellsmal för att komma i något, åtminstone vad gäller damkläder. På hemvägen var det knökfullt i tunnelbanan, som en tryckvåg drogs vi in, jag höll hårt om handväskan och när vi klev av hade Hans blivit av med pengar i bakfickan med blixtlås och på min väska var blixtlåset öppet till hälften men allt fanns kvar, tack och lov. Jag visste att dragkedjan var stängd när vi klev på tåget, så någon hade nog försökt. Usch!






Så här ser det ut på frukostbordet/skrivbordet med dator och högtalare som samsas med muggar, youghurt, bröd m.m. på en yta av ca 1.20 x 1.20! I morgon torsdag blir det tangolektion.


Hasta la vista,
Christina

Christina i Buenos Aires

Hej, här kommer några rader på tredje dagen i Buenos Aires. Huvudet är fullt av nya intryck och det känns i fötter och ben att man sett något.

Resan hit var inte rolig med fem timmars väntan på flygplatsen Baraja i Madrid och därefter 11 timmars resa med middag kl 02.15 på natten! Några timmar före avresan till BA träffade jag två unga familjer som var på hemväg från ett besök i Israel. De talade lite engelska men en av pojkarna i 12-årsåldern var duktig och översatte. Jag fick genast rådet att ta av mina guldringar och min halskedja "för annars kunde jag bli rånad, ja till och med skjuten", det var inte ovanligt. Dessutom skulle jag inte gå ut ensam. Jag frågade då om dessa mödrar gick ut ensamma och det gjorde de ju. Lite skraj blev jag ändå och plockade av mig juvelerna. När Hans fick höra detta sa han att det bara var trams. Men .... igår vid ett besök på ambassaden fick jag samma råd. Inget guld och handväskan vänd in mot husen, inte gatan, fullt av väskryckare på moped/motorcykel.

Buenos Aires har 3-4 miljoner invånare men i hela staten BA (den kallas stat) bor ca 14 miljoner människor.Hans lägenhet är inte stor, snarare åt det motsatta hållet men har kök med kyl och micro och spis, badrum samt ett rum med sängar och matbord/arbetsbord, det är här jag sitter nu och skriver på hans lilla laptop.






 I morse lyssnade vi på P1, ljudet är helt fantastiskt! Lägenheten ligger på 8:e väningen, det finns två hissar och en portvakt som på morgonen tvättar golvet i entrén samt utanför på trottoaren. Sen sitter han hela dagen vid ett litet bord och säger Buenas Dias Det sopas och fejas och är så välstädat utanför varje hus. Det här ligger i ett lite "finare" område, påstår Hans och på gatan är mycket trafik med både bilar och bussar. Massor av affärer både på denna gata och en av de större två kvarter bort.Avenida Santa Fe. Den är så lång, så man orkar inte gå från ena änden till slutet. (Här är utsikten från vårt fönster).




Därför tog vi bussen igår ner till en stor park. Hans visade mig Falklandsmonumentet med två soldater som paraderade framför en vägg med namn på alla stupade soldater i detta krig som utspelade sig på 1980-talet mot Storbritannien och järnladyn Thatcher. Argentina förlorade men en låga brinner vid monumentet och ska brinna tills den dag man vinner tillbaka öarna.



Där vid monumentet blev jag lämnad eftersom Hans skulle till jobbet- Jag hade en karta med mig och började promenera i värmen, jag försökte hålla mig på den skuggiga sidan. Jag gick San Martin som var en smal gata med många butiker, restauranger, hotell och kontor. Folk är klädda som hemma i Sverige, på den här gatan såg jag en hel del kostymklädda män (som runt Stureplan). Jag visste att det var långt att gå och efter att ha frågat ett antal personer efter presidentpalatset så kom jag äntligen fram till Plaza de Mayo, ett stort torg med vackra byggnader runt om. När jag såg ett gammalt par göra korstecknet utanför en byggnad, förstod jag att det var en katedral och gick in för att vila fötterna och för att få lite svalka. Men det var varmt även där. Jag hörde senare att detta var katedralen med stort K i BA. Utanför kunde man köpa färskpressad apelsinjuice för 8 svenska kronor.



Det gick åt många gröna apelsiner och var mycket gott. Just som jag skulle gå över gatan mötte jag ett helt gäng danskar med en guide i spetsen. Vi pratade lite och sen gick jag för att fotografera presidentpalatset, ett rosa vackert hus. Presidenten här är Christina Fernandez de Kirschner. Det sägs att allt är korrupt .


 


Det finns ett monument på Plaza de Mayo och vid detta samlas varje torsdag klockan fyra
Mödrarna, de kvinnor som protesterar mot att deras söner har försvunnit under militärjuntan.





Klockan var nu bara runt 12 men redan hade några samlats med sina plakat, så jag gick dit och tog en bild, för jag visste att jag inte skulle kunna vara där senare. Lite hungrig och törstig var jag allt och hittade ett trevligt litet ställe Gran Victoria, för att äta en sallad. Jag frågade om salladen även innehöll tomater, salladsblad och gurka och servitrisen sa ja och dessutom frågade hon om jag tyckte om tomater. Sen kom maten: strimlad skinka, ett ägg, kyckling samt tomatskivor. Det var jättegott även utan sallad och gurka och när jag fått notan så hade de tagit betalt 8 Skr för tomaten!!!! Sen drack jag en liten kopp kaffe och till den serverades chokladpulver, kardemumma, vispgrädde och två små läckra kakor.

 

Mätt och belåten skulle jag nu börja min vandring på den stora affärsgatan Avenida de Mayo där jag slank in på ett apotek och köpte våtservietter och en hårklämma för att sätta upp håret som klibbade i nacken. Jag letade efter en affär med skinnkläder men hittade inte en enda, däremot fanns det hur många dam/herrklädesaffärer som helst. Priserna verkar ganska låga, även snygga skor kostar runt 600 kronor.

Nu var jag på väg för att träffa Hans på svenska ambassaden kl 15.00. Jag var ju för tidig som vanligt.Utanför huset Tacuari 147 vajade den svenska flaggan och i entrén möttes man av bilder från Stockholm och Drottningholms slott. Där satt också en vaktmästare som inte talade engelska, än mindre svenska. Ingen svarade när han ringde upp till ambassadens personal. Han sa att de var på lunch, klockan var 14.30. Det fanns tyvärr inte en stol att vila sig på, så jag gick ut på gatan och hittade en nerklottrad stenbänk där jag inväntade Hans, tänkte att han kanske kom med en av alla de bussar som trafikerade gatan. Det gjorde han. På utsatt tid var inte personalen på plats, Hans och jag satte oss i trappan och väntade och så småningom dök de upp, en ung kvinnlig assistent, en ursnygg andre ambassadsekreterare Alexander, helt otroligt lik Carl-Philip och sedan ytterligare en ambassadtjänsteman. De bjöd på kaffe i ett luftkonditionerat rum, svenska möbler och textilier förstås, utanför en liten terrass med gröna växter och snygga trädgårdsmöbler. Herrarna var oklanderligt klädda i kostym, skjorta och slips, den unga damen såg sval ut i en tunn kofta och ångbyxor. Själv kände jag mig hur ofräsch som helst med klibbigt hår, svettig i ansiktet och i skrynkliga linnekläder. Hans hade sandaler utan strumpor, t-shirt och khakibyxor! Men de lyssnade artigt och intresserat,då han berättade om verksamheten med rehabiliteringen av argentiska fångar och kom också med förslag om hur man skulle kunna få pengar till projektet. I detta land kan fångarna få hjälp med utbildning i fängelserna mot kravet på att de i nästa val röstar på sittande president. Detta är sant och det är full pressfrihet i landet, så tidningarna skriver om det som ändå fortgår. Helt otroligt!

Efter en timme var audiensen över och vi tog Metron hem. Då hade jag fått skoskav och ont i både fötter och ben. Det var långt att gå från hållplatsen och när vi äntligen nådde bostaden kastade vi oss på varsin säng och pustade. Av med skor och strumpor för en fotkoll, det såg inte kul ut. Det såg ut att hänga några "påsar" runt de fd fotknölarna. Efter dusch, hårtvättning och plåster på hälarna gick vi tvärs över avenida Santa Fe och beställde manikyr och pedikyr åt mig idag klockan 12. Det ska bli skönt.

Klockan13 hade Ester anlänt och var den kvinna som fixade allt. Hon kunde inte engelska men vi försökte både på spanska och senare franska för att tala om svullnader, sprickor i tånaglarna m.m. tråkiga saker som händer oss gamlingar. Så här ser salongen ut, 36 anställda, både frisörer, massörer, hudterapeuter, manikurister och pedikurister.


Men mat skulle vi ju ha. Jag hade bespetsat mig på en härlig biff och sa till Hans att vi lagar varsin hemma med en fräsch sallad till. Så vi gick till Carrefour, en stor matvarubutik. Grönsakerna såg jätteledsna ut, apelsinerna var tyvärr torra sura och inte fanns det någon biff. Vi frågade (Hans är jätteduktig på spanska) och de visade några jättestora köttstycken.Men inte var det filé eller vår utskurna biff. Jag undrade om det inte fanns någon köttaffär men ingen visste. Konstigt. En liten butik med korv och skinka finns på vår lilla gata men ingen biff. I detta som jag trodde köttets land. Vi köpte några Chippolatas (såg ut som sådana i Frankrike) och när vi väl var hemma igen orkade vi inte laga någon mat utan nöjde oss med kex, ost och vin (det senare för mig).

Det ser mulet ut idag och varmt är det förstås. Just som jag satt här och skrev, pep det till i datorn och där var Malin på Skype. Så kul att se henne. Hon var hemma, hade fått vända bilen vid Stocksund eftersom det var snökaos. Då är det bra att ha datorer så att man kan jobba hemifrån.

Hälsningar till alla läsare

Christina


Ludde 5 år

HEJ LUDDE, JAG ÄR I EN LITEN STAD SOM HETER IQUIQUE SOM LIGGER I NORRA CHILE. JAG HOPPAS DU GILLADE SÅNGEN.

OM DU VILL SE SJÖLEJON SKALL DU BE MAMMA ELLER PAPPA GÅ I PÅ BLOGGEN

http://hanshammarstrom.blogg.se/rundresa


UNDER EN BILD I AVSNITTET TARAPACA FINNS TRE STÄLLEN ATT KLICKA PÅ, KLICKA PÅ DOM TVÅ FÖRSTA DÅ
KAN DU SE SJÖLEJONEN

GRATTIS SÄGER MORFAR


Till Anders och Malin

Först var det meningen att alla videos skulle ligga här, plötsligt gick det inte att överföra mina videon hit. Jag fattar inte varför. därför detta krångliga. Nu är det som det är.
Mvh/hans




När man är, en glad pensionär

Säga vad man vill om pensiolivet, men inte är det trist, det händer saker hela tiden. Lever man som jag som en kugge, en del av flera generationer, blir det rikligt fyllt av olika ingredienser, som en kryddstark välsmakande lyxrätt från den bästa krog med massor av Michelinstjärnor. Lyxlivet har en baksida, det är känslan av att inte räcka till, att inte orka, att hela tiden stressa mellan de olika momenten, man vill inte missa de små, små detaljerna, dom som ger livet verklig mening.

Alla mina veckor är inte lika späckade men prova på den här, min vecka 44 och året 2008.



LÖRDAG

Upp i ottan för här skall hinnas med ett morgongym innan Christina kommer på lunch, Våra barn med respektive skall gå på Stadsteatern idag, Arsenik och gamla spetsar, och i presenten ingår att vi skall vara barnvakter åt alla fyra barnbarnen. Efteråt på kvällen blir det familjemiddag på Solvägen, det är Christina och jag som fixar till potatismos, rotmos och fläskkorv.



Allla fyra - Lovisa, Elvira, Sofia och Ludde på lekparken i Näsby Parks centrum




Vilka små konstverk




Ludde 4 år




Sofia 6 år




Elvia 8 år




Lovisa 10 år



SÖNDAG

Slottsgymet på morgonen med mycket hjärta på programmet, dvs uppsittning på olika motionscyklar och roddapparater, tio minuter på varje. Sedan bär det av till mamma på Axelsbergs Servicehus, hon är i skapligt skick just idag, annars kan det vara si och så.



Mamma, nu 93 år, har det bra på sitt servicehus. Här tillsammans med en av sina trevliga omvårdare.



MÅNDAG

Dagen inleds med en morgonpromenad med Christina, en hel timme runt i Näsby Parks villaområde. sedan bär det av till Kista, vi skall hälsa på moster Ulla, 87 år, som bor på servicehuset där. Vi  äter lunch tillsammans på en trevlig krog inne i Kista Centrum. Efter samvaro med Ulla  gäller kvällssim på Eriksdal för egen del
.


Vilken lycka, på promenaden möter vi denna skapelse. Strular gör det ju mest hela tiden!




Moster Ulla och jag, vad tycks?



Ulla och Christina. Ulla kallar oss för sina barn när hon presenterar oss på hemmet.



Jag tycker Ulla är i gott skick, hon är mycket mer positiv till skillnad från sin storasyster, dvs min morsa.
Fisken vi åt var mycket välsmakande, något Ulla instämde i.



TISDAG

Jag har lovat att ta hand om Sofia och Ludde på heldagsbasis. Sofia har skollov hela veckan. Christina och jag åker till Mörbybadet med ungarna för att göra något kul tillsammans. På kvällen frågar Anders om vi vill stanna till middag, vi tackar vänligt nej. Efter en heldag med ungarna är man ganska mör trots att dom är så fina och följdsamma. Vilka godingar.



På promenad




Luddes mössa har jag köpt i Ecuador, tänk det är snart två år sedan jag var där.




Där är surt,  sa räven...................




Ludde och jag väntar på tåget. Christina och Sofia har sprungit tillbaka till badet för att leta efter kvarglömda vantar. Det blir inga bilder från badet, jag har lärt av läxan att mobilen inte gillar vatten. Dock denna bild trots regnet.



ONSDAG

Tidigt i ottan får jag besked på radion att Sterling Airlines gått i konkurs och inställt alla flygningar. Jag som skall resa med dem till Barcelona nu på söndag. Nu får jag boka om till Ryan Air och som tur är finns det biljetter kvar.
Slottsgym på morgonen, axlar, bröst och mage står på programmet. Därpå möter jag Marianne vid Slussen, vi skall hälsa på mamma i Axelsberg. Mamma är gudmor åt Marianne. På eftermiddagen besöker vi Stadsmuseet för att kolla in alla förslag till Slussens ombyggnad. Vi enades om nummer två, det med en massa snirklar.



Gudmor med guddotter. Dopår 1941, möjligen 42, ingen minns.




Nu har Sivan kommit ner till sällskapsrummet, hon har hängt upp mammas gardiner efter tvätten. Vilken tur att Sivan finns, hon gör verkligen en stor insats för mamma. Hoppas mor uppskattar sin svärdotters vedermödor.



TORSDAG

Skansendag med Sofia. Malin lämnar henne före nio. Ludde får vara på dagis. På kvällen skall vi går på Cosmonova med Lovisa och Elvira och se en 3D-film "sea Monster 3D".
Innan skall vi alla fyra dock hinna med ärtsoppa och pannkakor på Allén.



Sofia har fått barnbiljetter av den snälla konduktören




Så här ser han ut, den välkände konduktören på Roslagsbanan. Ibland kör han tåget. Han har alltid så mycket vänligt att säga och berätta för sina passagerare. Idag varnade han för de slippriga perrongerna när det är så regnigt.



Vi hinner knappt in på Skansen förrän Sofia frågar när vi skall åka hem igen. Misstänker att hon hellre vill vara med sina kusiner Lovisa och Elvira, tiden går ju så långsamt innan hon får träffa dom. Inte förrän klockan fyra. Hur många timmar är det, morfar?




Här skall Sofia få rida, då glömmer hon väntan på kusinerna.



Stolt ryttarinna




Det här var nog höjdpunkten på skansenbesöket




Äntligen hemma igen, Sofia får träffa Lovisa och Elvira och vi skall äta ärtsoppa och pannkaka, det blir grädde till.




I väntan på sjömonstren.............................


M

Här kollar man in olika prylar som finns att köpa i butiken på museet.
Alla tyckte filmen var mycket sevärd, vilken upplevelse i 3D!



FREDAG

Tidig morgon på Svampskogvägen i Vallentuna, Pernilla ligger på DS för andningsbesvär och jag skall ta hand om flickorna innan Fredrik kommer hem efter lunch.
Mamma och jag  besöker moster Britt och morbror Acke i Vällingby. Mamma är äldst i syskonskaran, Britt kommer som nummer två och är nu 88 år.
Efter en späckad dag blir det  AA-jouren på kvällen, något jag lovat sedan tidigare. Senare på kvällen installation av Elviras nya dator, dvs min gamla franska laptop som kommit till heders igen efter en översyn hos PC-City i Arninge.   Det är Fredrik som fixar med det tekniska, jag tittar på och gläds åt att Elvira verkar så stolt.
 

kvä

Systrarna käkar tårta, en verkligt god sådan.




Här får Acke vara med också.




Vilken överraskning när kusin Pelle kommer och hälsar på, han är alltid lika glad och positiv, precis som sina föräldrar.




En bild från AAjouren några dagar tidigare när jag var där och hälsade på.





LÖRDAG

Alla helgons dag och gravsmyckning står på programmet, allt enligt traditionen. På kvällen säga hej då till ungar med familjer innan avresa till Frankrike.
Besök först på Solvägen i Näsby Park sedan på Svampskogsvägen i Vallentuna. Avresa från Näsby Park med nattbuss klockan 02h15 fvb Stockholm Cityterminalen och Skavsta Flygplats utanför Nyköping. Destinationen är Barcelona.




Janne och Sivan donar på släktgraven på Galärvarvet, Djurgården




Nöjt par efter fullgjort värv. Mamma väntar i bilen, det var för långt att gå med rullator.




Bröderna, den äldre varianten har redan bokat plats just här. Han har varit med här sedan urminnes tider och känner släktskapet.




Här hälsar vi på hos pappa Eric på Brännkyrka minneslund. Han skulle ha fyllt 100 år om två månader. Här tänder vi ljus och tänker också på Christinas föräldrar Oskar och Viola och Mariannes mamma Margareta. Jag kallar henne för Hildur, det hette hon när jag var liten. Alla finns här i minnelunden efter ett liv söder om Söder.



Familjen Andersson av idag.




Mamma skulle helst av allt vilja bo här nästa år säger hon. Vi tror dock hon får vänta med flytten.



MÅNDAG




Väl hemkommen på 9 rue Alphonse Daudet i Saint Cyprien



AVSLUTNING

Vilken vecka! Vilket privilegium! Vilken lyx!

Tänk att just jag fått vara med om detta, att få vara son, pappa, farfar och morfar på samma gång. Jag gnäller alldeles för ofta men känner 
i grunden ändock en stor innerlig tacksamhet inte minst ett mått av stolthet. Det här är mitt liv.

Saint Cyprien i november 2008
Hans 







 










 

RSS 2.0