Viaduc de Millau

(Millau uttalas Mijå med betoning på ået)




Invigning 14 december 2004 - mitt besök 30 september 2008

Världens högsta bro, Millau-viadukten över floden Tarn i södra Frankrike, invigdes av en stolt president Jacques Chirac som talade om ett modernt och framgångsrikt Frankrike.

På tre år har 206.000 ton betong och 36.000 ton stål omvandlats till två och en halv kilometer bro. Räknat till pylonernas topp är bron som högst 343 meter och slår därmed Eiffeltornet.

Bilarna kommer att rulla 270 meter över floden Tarn. Tanken är att bron ska innebära slutet för de värsta trafikpropparna på vägen söderut från Centralmassivet till Medelhavet.

Räknat till pylonernas topp är bron som högst 343 meter hög och slår därmed Eiffeltornet med 20 meter. Den högsta pelaren är 245 meter, världens högsta bropelare.

Staden har för övrigt fått ett rejält uppsving de senaste åren - en halv miljon människor har vallfärdat till trakten för att titta på brobygget. Återstår att se om något av effekten håller i sig, när Millau plötsligt hamnar bortom allfarvägarna.

Privatfinansierad
Visst hördes en del protester från boende i området när sträckningen skulle bestämmas: somliga förespråkade en längre men billigare sträckning, som skulle ha gjort ett mindre spektakulärt avtryck i landskapet.

Nu är dock bron på plats, uppspänd mellan två högplatåer. Och mannen bakom bron, den brittiske arkitekten Norman Foster, hade naturen i tankarna när han började skissa på bygget.

-Pelarna borde se nästan organiska ut, som om de växt upp ur marken, sade han i en intervju i tisdagens Le Monde.

Bron, som kostat 394 miljoner euro, har den specialegenskapen att den är helt privatfinansierad. De kommande 75 åren ska den därför drivas av tillverkaren Eiffage som räknar med att göra en rejäl vinst tack vare broavgifterna. De börjar rulla in på torsdagen, när de första bilarna tar vägen över bron.



Det är ungefär 30 mil från Saint Cyprien till Millauviadukten, det tar inemot tre timmar att köra dit, mestadels på motorvägar. Vägavgifter 2008 ca 70 SEK, broavgift också 70 SEK. Det är soldisigt när jag tar bilden, vilken fantastisk skapelse.




Ressällskap är Manuel, katalan från Barcelona, han vill också se bron som gör sträckan kortare för spanjorer att bila till Paris.




Dalgången vid sidan av bron med floden Tarn där nere




Place de la Republique i Millau


 

God lunch, biff med grönsaker




Vy från Millau




Imponerande underifrånperspektiv




Det känns konstigt att stå under bron och blicka uppåt




Efter flera försök blev det ingen bättre bild av mej än denna, katalaner kan nog inte fota.




Här ser man hur delar av den gamla vägen slingrar sej fram. Den tidigare tidsåtgång för att passera dalen, 50 minuter har nu reducerats till under 10.




Som ett konstverk




Vilka vyer man bjudits på från Viaduc de Millau. Väl värd att besöka. 
Ett byggnadsverk för fransmännen att vara stolt över.






 


RSS 2.0