När man är, en glad pensionär

Säga vad man vill om pensiolivet, men inte är det trist, det händer saker hela tiden. Lever man som jag som en kugge, en del av flera generationer, blir det rikligt fyllt av olika ingredienser, som en kryddstark välsmakande lyxrätt från den bästa krog med massor av Michelinstjärnor. Lyxlivet har en baksida, det är känslan av att inte räcka till, att inte orka, att hela tiden stressa mellan de olika momenten, man vill inte missa de små, små detaljerna, dom som ger livet verklig mening.

Alla mina veckor är inte lika späckade men prova på den här, min vecka 44 och året 2008.



LÖRDAG

Upp i ottan för här skall hinnas med ett morgongym innan Christina kommer på lunch, Våra barn med respektive skall gå på Stadsteatern idag, Arsenik och gamla spetsar, och i presenten ingår att vi skall vara barnvakter åt alla fyra barnbarnen. Efteråt på kvällen blir det familjemiddag på Solvägen, det är Christina och jag som fixar till potatismos, rotmos och fläskkorv.



Allla fyra - Lovisa, Elvira, Sofia och Ludde på lekparken i Näsby Parks centrum




Vilka små konstverk




Ludde 4 år




Sofia 6 år




Elvia 8 år




Lovisa 10 år



SÖNDAG

Slottsgymet på morgonen med mycket hjärta på programmet, dvs uppsittning på olika motionscyklar och roddapparater, tio minuter på varje. Sedan bär det av till mamma på Axelsbergs Servicehus, hon är i skapligt skick just idag, annars kan det vara si och så.



Mamma, nu 93 år, har det bra på sitt servicehus. Här tillsammans med en av sina trevliga omvårdare.



MÅNDAG

Dagen inleds med en morgonpromenad med Christina, en hel timme runt i Näsby Parks villaområde. sedan bär det av till Kista, vi skall hälsa på moster Ulla, 87 år, som bor på servicehuset där. Vi  äter lunch tillsammans på en trevlig krog inne i Kista Centrum. Efter samvaro med Ulla  gäller kvällssim på Eriksdal för egen del
.


Vilken lycka, på promenaden möter vi denna skapelse. Strular gör det ju mest hela tiden!




Moster Ulla och jag, vad tycks?



Ulla och Christina. Ulla kallar oss för sina barn när hon presenterar oss på hemmet.



Jag tycker Ulla är i gott skick, hon är mycket mer positiv till skillnad från sin storasyster, dvs min morsa.
Fisken vi åt var mycket välsmakande, något Ulla instämde i.



TISDAG

Jag har lovat att ta hand om Sofia och Ludde på heldagsbasis. Sofia har skollov hela veckan. Christina och jag åker till Mörbybadet med ungarna för att göra något kul tillsammans. På kvällen frågar Anders om vi vill stanna till middag, vi tackar vänligt nej. Efter en heldag med ungarna är man ganska mör trots att dom är så fina och följdsamma. Vilka godingar.



På promenad




Luddes mössa har jag köpt i Ecuador, tänk det är snart två år sedan jag var där.




Där är surt,  sa räven...................




Ludde och jag väntar på tåget. Christina och Sofia har sprungit tillbaka till badet för att leta efter kvarglömda vantar. Det blir inga bilder från badet, jag har lärt av läxan att mobilen inte gillar vatten. Dock denna bild trots regnet.



ONSDAG

Tidigt i ottan får jag besked på radion att Sterling Airlines gått i konkurs och inställt alla flygningar. Jag som skall resa med dem till Barcelona nu på söndag. Nu får jag boka om till Ryan Air och som tur är finns det biljetter kvar.
Slottsgym på morgonen, axlar, bröst och mage står på programmet. Därpå möter jag Marianne vid Slussen, vi skall hälsa på mamma i Axelsberg. Mamma är gudmor åt Marianne. På eftermiddagen besöker vi Stadsmuseet för att kolla in alla förslag till Slussens ombyggnad. Vi enades om nummer två, det med en massa snirklar.



Gudmor med guddotter. Dopår 1941, möjligen 42, ingen minns.




Nu har Sivan kommit ner till sällskapsrummet, hon har hängt upp mammas gardiner efter tvätten. Vilken tur att Sivan finns, hon gör verkligen en stor insats för mamma. Hoppas mor uppskattar sin svärdotters vedermödor.



TORSDAG

Skansendag med Sofia. Malin lämnar henne före nio. Ludde får vara på dagis. På kvällen skall vi går på Cosmonova med Lovisa och Elvira och se en 3D-film "sea Monster 3D".
Innan skall vi alla fyra dock hinna med ärtsoppa och pannkakor på Allén.



Sofia har fått barnbiljetter av den snälla konduktören




Så här ser han ut, den välkände konduktören på Roslagsbanan. Ibland kör han tåget. Han har alltid så mycket vänligt att säga och berätta för sina passagerare. Idag varnade han för de slippriga perrongerna när det är så regnigt.



Vi hinner knappt in på Skansen förrän Sofia frågar när vi skall åka hem igen. Misstänker att hon hellre vill vara med sina kusiner Lovisa och Elvira, tiden går ju så långsamt innan hon får träffa dom. Inte förrän klockan fyra. Hur många timmar är det, morfar?




Här skall Sofia få rida, då glömmer hon väntan på kusinerna.



Stolt ryttarinna




Det här var nog höjdpunkten på skansenbesöket




Äntligen hemma igen, Sofia får träffa Lovisa och Elvira och vi skall äta ärtsoppa och pannkaka, det blir grädde till.




I väntan på sjömonstren.............................


M

Här kollar man in olika prylar som finns att köpa i butiken på museet.
Alla tyckte filmen var mycket sevärd, vilken upplevelse i 3D!



FREDAG

Tidig morgon på Svampskogvägen i Vallentuna, Pernilla ligger på DS för andningsbesvär och jag skall ta hand om flickorna innan Fredrik kommer hem efter lunch.
Mamma och jag  besöker moster Britt och morbror Acke i Vällingby. Mamma är äldst i syskonskaran, Britt kommer som nummer två och är nu 88 år.
Efter en späckad dag blir det  AA-jouren på kvällen, något jag lovat sedan tidigare. Senare på kvällen installation av Elviras nya dator, dvs min gamla franska laptop som kommit till heders igen efter en översyn hos PC-City i Arninge.   Det är Fredrik som fixar med det tekniska, jag tittar på och gläds åt att Elvira verkar så stolt.
 

kvä

Systrarna käkar tårta, en verkligt god sådan.




Här får Acke vara med också.




Vilken överraskning när kusin Pelle kommer och hälsar på, han är alltid lika glad och positiv, precis som sina föräldrar.




En bild från AAjouren några dagar tidigare när jag var där och hälsade på.





LÖRDAG

Alla helgons dag och gravsmyckning står på programmet, allt enligt traditionen. På kvällen säga hej då till ungar med familjer innan avresa till Frankrike.
Besök först på Solvägen i Näsby Park sedan på Svampskogsvägen i Vallentuna. Avresa från Näsby Park med nattbuss klockan 02h15 fvb Stockholm Cityterminalen och Skavsta Flygplats utanför Nyköping. Destinationen är Barcelona.




Janne och Sivan donar på släktgraven på Galärvarvet, Djurgården




Nöjt par efter fullgjort värv. Mamma väntar i bilen, det var för långt att gå med rullator.




Bröderna, den äldre varianten har redan bokat plats just här. Han har varit med här sedan urminnes tider och känner släktskapet.




Här hälsar vi på hos pappa Eric på Brännkyrka minneslund. Han skulle ha fyllt 100 år om två månader. Här tänder vi ljus och tänker också på Christinas föräldrar Oskar och Viola och Mariannes mamma Margareta. Jag kallar henne för Hildur, det hette hon när jag var liten. Alla finns här i minnelunden efter ett liv söder om Söder.



Familjen Andersson av idag.




Mamma skulle helst av allt vilja bo här nästa år säger hon. Vi tror dock hon får vänta med flytten.



MÅNDAG




Väl hemkommen på 9 rue Alphonse Daudet i Saint Cyprien



AVSLUTNING

Vilken vecka! Vilket privilegium! Vilken lyx!

Tänk att just jag fått vara med om detta, att få vara son, pappa, farfar och morfar på samma gång. Jag gnäller alldeles för ofta men känner 
i grunden ändock en stor innerlig tacksamhet inte minst ett mått av stolthet. Det här är mitt liv.

Saint Cyprien i november 2008
Hans 







 










 

RSS 2.0