Call it, kål!

 

När dolmarna blev till pudding.

 

Idag skall stora kockförklädet fram, tillhörande höga vita mössa sitta på plats. Det vankas kåldolmar, hemmagjorda och givetvis godare än Dafgårds! TV-kocken Leif Mannerström och hans bok Matglädje hela livet står för receptet, ett tjugoettstegs program som finns på webben.

 

Svårigheterna staplas efter hand på varann. Först färsen enligt konstens alla regler. Ingrediensernas mångfald finns dock att köpa på Super Casino, allt utom sirapen. Mina bruna sockerbitar får duga i smält form. Nästa steg är förvällning av kålhuvudet.

 

 

 

Nu väntar pärsen efter färsen, att efter förvällningen av kålen lirka fram de olika bladen. Ingen lätt uppgift för den ovane. Bladen trasas sönder och låter sej inte rullas. Tur att det finns trådrulle som assisterar och som får hålla ihop de oformliga paketen. Efter dryga timmen har jag lyckats få ihop elva formlösa dolmar. Dom saknar struktur. Det får räcka, massa överbliven färs och kvarvarande blad får bli till kålpudding.

 

Nästa svårighet. Den nya mikrovågsugnen med sin inbyggda varmluftsvariant. Här trängs all teknik på ett minimalt utrymme. Ett dussintal knappar med sina olika rattar och displayer måste hanteras varsamt men framförallt enligt den franska instruktionen. Man går lätt bet på uppgiften.

 

 

 

Slutresultat. Dafgårds är mycket aptitligare! Hette inte boken Matglädje hela livet? Åtminstone i fyra timmar!

 

Bon appétit!

 

Hans Hammarström, Saint Cyprien i februari 2014

 

 

 


RSS 2.0