Bara vara i Rio

 

Att bara få vara, ingen agenda, inga tider, ingen press, att bara få vara i Rio, rio de janeiro, januarifloden, ett privilegium, vid stranden, praian i Flamengo, vårvindar, ljumma i oktober, surfvågor smeker nakna fötter. den mjuka vita sanden, som mjöl, varm, stundtals som silke, solen lagom beslöjad, flanörer kommer och går, joggare stretar, flygplan som lyfter från city, coração do Rio, Niterói i fjärran, bron över gattet, för tankar till Öresund, att bara få vara just här i Rio.

 

 
 
 
 

 

 

Flanerar, tänker på stadens hjärta, vill känna dess puls, en bra bit att gå, gör ingenting, jag har tid, jag har ork, slitna gator, enkla människors enkla vardag, tandlösa leenden, fuktig värme, skräp som samlas, massa betyr, kärror som gnisslar, pausar, känner livsnerven, vemod möter glädje, blandas, minns mitt Söder, fyrtiotal, fjärran tider, nu är jag gammal. Var tog tiden vägen.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Flytt söderut, Catete ersätts av Copacabana, statushöjning, metro estação Cantagalo, sjungande tuppen, nytt hostel, nio pers på miniyta, sardinburk, trivsamt, omgivning massa lyxhotell, femstjärniga, urrika i samklang med urfattiga, morgondopp, praian Copacabana, korsa avenidan nossa senhora de Copacabana, nossa, nossa, ai se eu te pego, sandslott, nya stora surfvågor, svårintagna, fiasko på fiasko, sandsupar, strandpromenad, massor av kilometrar, halvnakna figurer, mörka och ljusa, storväxta som smala, snedögda, snygga, fula, hela globen i ett nötskal, spatserande, strandsporter, åskådare, rytmer, vindar friskar i, vågor som växer, surfare tränar, dånar, pausar, Rio har vaknat. Att bara få vara.

 

 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
Vanudå, svenska flaggan tillsammans med den brasilianska? Svaret ger han som satt upp den och hänvisar till ett gäng svenskar under parasollen där borta....................
 
 
 
Här sitter man mitt i bilden och beställer drinkar. En av herrarna sa i förbigående, på den tiden jag basade över Nordea............Jag frågade aldrig något närmare.
 
 
 
En bild som kan passa i sammanhanget. Det finns inte en bar i hela sydamerika där det inte står en flaska Absolut. Ingen vet dock att det är en svensk produkt. Zlatan och Abba är det mest kända vid sidan av Lisbet Salander. Jag är så glad att jag är svensk var det någon som sjöng för länge sen.
 
 
 
Här är frukterna nedskurna till en sallad, min favoritvariant. Dock ingen vodka däri, den försvann ur mitt liv för mer än tio år sedan. Jag saknar dock en potatisskalare. Finns inte att få tag på här, man skär med kniv vilket syns mycket oekonomiskt.

 

 

Jag har en vecka kvar innan hemresan till Europa och avslutar bloggandet för denna gång. Att vara på resande fot i 50 dagar och att bo i kappsäck, ofta trångt, tar på krafterna. Energin tryter. Ålder tar ut sin rätt. Tack kroppen för att ännu en gång klarat alla strapatser utan att knorra. Också min skyddsängel som ofta fått rycka in. Tack du läsare som orkat följa mej ända hit. Sista dagarna i Rio skall jag flytta söderut till Ipanema och bara vara.

 

Jag har fått möjligheten att lära känna en stor del av Sydamerika under mina rundresor här, en kontinent som gett mej ett nytt perspektiv på livet, fyllt av positivism och smittande leenden. Hoppas kunna berika mina nära i Europa med de erfarenheter jag fått med i bagaget.

 

 

Rio de janeiro i slutet av oktober 2012

Hans Hammarström


Silver och guld

 

Något jag misstänkt länge. Hjulen på resväskan kommer snart att paja. Nu har det skett. Ett hjul föll bara av, tur att det hände så jag lätt kunde hitta det. Nu blir det att bära eller hasa väskan efter mej resten av resan, eländes elände..............................

 

 

Colombianer är ett sällsynt vänligt och tillmötesgående folkslag, majoriteten är mestiser (blandade). Många engagerade sej i problemet, slutligen hamnade jag hos denne skomakare som klarade biffen. Han ville ha 5000 (20 kronor) för besväret. Han fick dubbelt upp! Jag kommer nog att bära väskan i största utsträckning framöver, det finns ju ett hjul till som bör vara på gång.

 

 

 

Det här är mitt nya silverarmband. Det förra blev jag av med häromdagen. En smart ficktjuv lyckades pillra av det i trängseln på en buss. Jag har själv aldrig lyckats varken få på eller av det. Assistans alltid nödvändig. När jag plötsligt kände att något rörde vid handleden tänkte jag på direkten, pyttsan, det där klarar du aldrig! En omöjlig uppgift. På någon sekund var dock handleden befriande tom efter en avledande manöver. Såg aldrig förövaren.

 

Ingen skyddsängel fanns på plats men å andra sidan sa mamma alltid, har du gjort något dumt kan du stå ditt eget kast!

 

 
Juveleraren själv. 158.000 ville hon ha för armbandet, jag prutade inte.
 
 
 
Här inne hittade jag hennes butik

 

Ett tips. På främmande ort när folk frågar efter ens namn som kan vara svåruppfattat är det lätt, också uppskattat, att visa sin handled. Armbandet har blivit en del av min identitet på resor. Kan berätta att det svenska a-ljudet som i Hans är ursvårt att uttala för en latinspråkstalare. Skrattretande när någon ropar på "höns" efter en.

 

Bogotá är en jättestad utsträckt flera mil på en högplatå i Andernas nordligaste del. Den har runt 9 miljoner invånare och är världens tredje högst belägna huvudstad, 2640 meter. La Paz och Quito tar guld resp silver med sina 3640 meter och 2850 meter. Rejält jobbigt med andningen på hög höjd har jag god erfarenhet av. Kroppen i övrigt känner sej inte heller helt bekväm.

 

 

Eftersom det saknas tunnelbana i denna metropol är busstrafiken enorm, med breda egna filer. Det är en hel vetenskap att tränga in i systemet både vad gäller linjenumrering och taxor. Gatornas nummerbenämning och numrering är en minst lika svårgenomtränglig labyrint. Att klara sej på egen hand är därför hart när omöjligt men med mycken möda och många misstag lär man sej vart efter. Jag undviker taxi, det känns alltid som ett nederlag.

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Det här är Nationalmuséet i Bogotá, har finns landets historia samlad. Byggnaden är det gamla statsfängelset som 1948 bytte skepnad till dagens. Fängelsekänslan finns dock bevarad i inredningen. Tanken förs till Långholmen. Landet historia är enorm både före och efter spanjorernas ankomst, beläget just i skärningen mellan de gamla kulturerna maya, azteker och inka. En detalj. Colombia är den sydamerikanska nation som kan uppvisa flest demokratiska år. Endast ett par år i mitten av förra seklet bryts sviten av en kortvarig militärdiktatur.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
En gammalmodig
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag vet inte huruvida conquistadorerna fanns sitt El Dorado på den tiden det begav sej. Jag har dock funnit mitt, Guldmuséet i Bogotá, Museo del Oro. Kolla en liten del av all prakt!
 
 
 
 
 
 
 
Medaljen har också en baksida...........
 
 
 
 
 
 

I sådana här miljöer tvingas ett otal människor leva bara stenkast från de rikas domäner. Jag tar av princip inga bilder på utslagna människor, vrak, spillror, tandlösa, tiggande, barn, dom finns i massor. Vi vill inte se, inte veta, vi törs kanske inte.

 

 

Jag kan bara utropa ett hurra för våra svenska ämbeten som efter bästa förmåga via skattsedeln fördelar våra inkomster, som värnar vår rätt, försäkrar oss mot sjukdom och elände, tar hand om oss. Också ser till att vi gör vårt allra bästa för att hjälpa människor som flyr krig och andra lidanden. Vår gemensamma välfärd är mer värd än allt guld.

 

Synd att inte Mona Sahlin fick mer gehör för sin slogan, det är häftigt att betala skatt!! Häri ligger vårt trygga liv. Man förstår det lättare när man rest runt och sett hur inkomster och välfärd fördelas så fruktansvärt orättvist runt om i världen. Jag skulle också kunna bli kokaodlare/handlare eller tjuv om det vore min enda chans att kunna leva ett drägligt liv. När ingen annan tar ansvar för det egna livet och familjens överlevnad. Att vara så utsatt vet vi i västvärlden inte mycket om numer eller så blundar vi.

 

 

 

Det verkar stökigt i Bogotá just nu, oro i lägret. Demonstrationer, svarta fordon med vattenkanor som hotar på gatorna, militärer till häst avlöser varandra, busshållplaster som utryms. Något liknande har jag aldrig upplevt, svårt känna sej till freds. Männoskor här vill ha ett bättre liv, så som vi tar för givet.

 

 
 
 
 
 
 

Innan min resa till Colombia försökte jag nå den svenska ambassaden utan resultat. Ville bland annat anmäla min ankomst. Inga svar. Kontaktade då UD och påtalade att ambassadens tjänstemän verkade ha somnat in. Hade man möjligen drabbats av nedläggning. Ingen större reaktion därifrån heller. Jag gav upp.

 

 
Entrén till ambassadens provisoriska lokaler

 

Senare har jag erfarit att ambassaden brunnit och helt utslagen från kommunikation. Synd att jag inte visste, skämdes aningen. En ursäkt från min sida vore på sin plats så jag tar mej dit, till de provisoriska lokalerna inrymda hos Svenska Exportrådet. Jag hälsas välkommen och får träffa en mycket trevlig och tillmötesgående dam, Kerstin, som bott i Bogotá i över 40 år. Hon berättar om det trista med branden men också att hon aldrig skulle sätta sin fot i det område, La Candelaria som är min hemvist. Sist hon var där för några decennier sedan blev hon av med sitt guldarmband.............................

 

 

Så här såg mina byxor ut, mitt på blanka dagen. efter hemkomsten från ambassaden. Bakfickan uppskuren i jakt efter värden. Där fanns en fastkedjad dosa innehållande kredit- och ID-kort. Allt fanns kvar. Jag kände absolut ingenting av dådet, man måste ha gått väldigt varligt fram.

 

Skräddaren på gatan har fixat till byxorna numer.

 

Några interiörer från The CrankyCroc Hostel

 

 
 
 
 
 
Killarna som sköter ruljansen

  

Jag har nu ett dygn kvar i Bogotá innan "hemresan" till São Paulo. Nu håller jag mej dock kvar på mitt hostel fram till dess och tar en förbeställd taxi ut till flygplatsen. Tänker dock vara ute i överdrivet god tid för alla eventualiteter. Vill inte bli kvar här trots alla vänliga colombianer jag fått chansen träffa och det spännande land jag fått nosa lite på. Colombianen är stolt över sitt land. Bogotá har överraskat med sin speciellt goda mat alltid smakfullt presenterad. Här kommer min favorit, Pollo tropical.

 

 
 

Grillad kyckling/höna med pommes frites, banan i mitten, exotiska frukter som mango, papaya, kiwi på en bädd av finstrimlad sallad. Lime på gröna lemoner att dricka till. Varför inte pröva rätten tillsammans med något typiskt svenskt, gärna färgrikt.

 

Med Colombia i bagaget har jag nu fullbordat Sydamerika. Dock saknas Guyana, men dessa tre småländer, får inkluderas i en framtida drömresa, Karibien runt. Jag behöver nu tid att fundera, låta det det som hänt sjunka in, men jag tror att Colombia är det land som gett största och starkaste intryck. Hoppas de styrande efter hand kan ge sina invånare ett värdigare liv, resurser finns ju. Hur är det med viljan?

 

Återkommer från Brasilien nästa gång.

 

 

Bogotá, Colombia i oktober 2012

 

Hans Hammarström


Karibiska nätter

 

Att bli sjuk i främmande land är ingen höjdare, speciellt inte i tropikerna där redan den olidligt fuktiga hettan kan få en att känna sej krasslig. Jag har Ecuador och operationen där i färskt minne.

 

Härom natten vaknade jag med en mage i uppror och ett bröst som kändes som ett sår. Halsen helt igenslammad. Nu är det klippt var min första tanke. Och just i Colombia! Att hälsan håller i sej är själva förutsättningen för att kunna resa runt som jag.

 

Jag avvaktade några timmar men ögonaböj på morgnen stod jag först i kön till apoteket. Den här dunderkuren rekommenderades. Jag förstärkte den dock med Alvedon från Sverige.

 

Kolla lövet på förpackningen, finns även på flaskan. Jag ger mej sjutton på att det är ett kokablad. Har jag möjligen knarkat? Två dygn senare känns det som jag är helt återställd. Det var en dunderkur.

 

Antingen har jag som vanligt min skyddsängel med eller så har min fysik stärkts efter alla resor i sydamerika och långa vistelser i medelhavsklimat. Huden känns som läder och tycks tåla alla sorters solstrålar även de från en zenitstående sol. Magen är väl av järn efter alla slags bakterier den tvingats konfronteras med. Lungor och luftrör har ju fått lära sej fungera i tropikerna.

 

Cartagena är pärla vid den colombianska karibiska kusten omgiven av en ringmur och kan utan vidare mäta sej med Visby och Collioure. Pittoreskt så det förslår alltså. Det var hit som spanjorerna kom ungefär samtidigt som Gustav Vasa härjade i Sverige. Christoffer Columbus hade åren innan precis upptäckt den amerikanska kontinenten. Sån tur att han inte seglade med regalskeppet Vasa! Här sökte conquistadorerna sitt El Dorado, man trodde att indianerna från denna kustremsa gömde sina enorma guldskatter inåt landet. Flygplatsen i Bogotá heter förresten just El Dorado.

 

Under trehundra år löd man under den spanska kronan. Men så i början av adertonhundratalet samtida med vår förlust av Finland kom Simón Bolivar och såg till att alla spanska besittningar så småningom befriades från iberisk överhöghet. Egna stater uppstod. De flesta firar därför 200-årsjubileum under innevarande decennier. Brasilien har sin egen historia men givetvis sammanlänkad i många stycken,

 

Ett råd! Plöj den latinamerikanska historien i någon lättläst version, högst fascinerande läsning. Oj, vad vi européer ställt till det. Åk sen dit efter mina tips i språkfrågan.

 

Nu kommer bilder från Cartagena, här är varmt som själva attan men kvällarna är underbara med den balsamiska karibienkryddade havsbrisen.........................

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det svalkar med en lemondrink i värmen
 
 
 
Han säljer något slag av ost jag inte vågar prova
 
 
 
 
 
Här skärs frukten till efter behag, dessa vågar jag prova. Exotiskt så det förslår.
 
 
 
Här känns det plötsligt som hemma med den katalanska flaggan. Att Barcelona är ett poppis fotbollslag märks tydligt
 
 
 
Hästskjutsar är ett populärt inslag, speciellt upplysta på kvällarna. Hovklappret är betagande.
 
 
 
Ett gäng glada sextioplussare skall precis starta sin bilresa från Cartagena ner till Ushuaia på Eldslandet i södra Argentina. Man forcerar därmed hela den andiska bergskedjan från norr till söder.
 
 
 
Två månader tar man på sej. Vilken utmaning, vilken resa som väntar. Jag förstår eftersom många sträckor har jag själv avnjutit per buss
 
 
 
Det fattas bara några ynka tiotals mil genom Panamas och Colombias djungler för att resan vad det lider skall kunna genomföras från den nordligaste till den sydligaste delen av den amerikanska kontinenten. Kolla när vägstumpen kan bli klar och börja planera redan nu. Något för den som har åren på sin sida.
 
 
 
 
 
Utanför stadsmurarna och den koloniala delen av Cartagena finns även ett hypermodernt. Här ser man tydligt skillnaden mellan de rika och de fattiga, helt olika världar
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kvällspizza på muren
 
 
 
Det här ser spännande ut, vi kan ju kika in
 
Klicka på länken nedan (funkar inte just nu)
 
 
   

När jag hör orden karibiska nätter förs tankarna till företeelser som kan liknas vid balsam för själen, fyllda med sinnesro och harmoni. Ljumma förföriska vindar. Frid råder. Så icke för en sjuttioplussare som vill stiga upp runt sex, just när de yngre avslutat sitt.

 

Vid det här laget har jag säkerligen uppåt trehundra hostelnätter bakom mej. Han kan icke räkna dem alla. På köpet har jag fått en rik erfarenhet av mänskligt beteende i olika situationer. Närkontakt med människan, kanske av tredje graden. Min erfarenhet är mycket positiv. Vilken härlig uppfinning! Så har det också utkristalliserts sej två rejält trista typer.

 

Mistluren som låter dygnet runt. På dagarna talar högt, dominerar samtalet, flabbar ljudligt och genomträngande. Talar högt i mobilen, lyssnar på musik utan lurar. Vid sängdags aldrig hittar bland sina oorganiserade prylar. Blixtlås som ideligen öppnas och stängs, missljud som skär. Väskor och ryggsäckar som skall dras fram i tid och otid. Hasar när man går. Alla lampor tända, aldrig släcker efter sej. När det äntligen blir lugnt tilltar snarkandet i olika tonarter fyllda av sömnapné. På morgonkulan sätter mobilens alarmklocka igång som vederbörande inte hör.

 

Nästa typ. Grisen som aldrig torkar rent efter sej, vare sej i kök, på toaletter eller annorstädes. Man formligen strör prylar omkring sej. Använder aldrig papperskorgen.

 

Båda typerna totalt hänsynslösa gentemot sina medmänniskor. Tyvärr är beteendet totalt mansdominerat. Kvinnor kör en helt annan linje av det betydligt angenämare slaget.

 

Mina karibiska nätter blev förutom det balsamiska, fyllda av egna hostattacker blandade med mistlurarna, typ.............................

 

 

Inte så ljuvliga som man först förleds tro.

 

 
Mitt hostel El Viajero i Cartagena
 
 
 
Fridfullt på dagen, så lagom på natten
 
 
 
Receptionen
 
 
Nu återvänder jag till Bogotá efter den karibiska visiten
 
Cartagena, Colombia i oktober 2012
 
Hans Hammarström
.
 
 
 

Blåst och låst

 

Att resa kring i fattiga länder i arrangerade turistresor skapar som regel ingen kontakt med det vanliga folket. Man kan lätt få en onyanserad bild av verkligheten när bara upplever sevärdheter och intar förbeställda specialmåltider. Reser man på egen hand tvingas man konfronteras med vardagen i landet, på gott och ont. Mindre bemedlade ser ofta sin chans att genom små knep tillförskaffa sej några extraslantar. Jag skulle nog göra detsamma om jag levde i så små omständigheter med försörjningsbörda och fick se folk med helt andra livsbetingelser. Man kan ju inte blunda för att vi i den rika världen, födda med guldsked i munnen, till inte ringa del skor oss på bekostnad av den fattiga. Eller?

 

Här är det alltså mycket lätt att bli blåst, det rör sej dock oftast om småkosing. Händer det så gäller att bita ihop och tänka positivt. Den mannen behövde med säkerhet femtiolappen väsentligt mycket bättre än jag. En ytterligare tanke. Detta är priset jag får betala för att se hans och kompisarnas vardag. Han kommer aldrig att kunna resa till mitt land och få se våra helt annorlunda levnadsvillkor.

 

När jag kom till Bogotá helt nyligen lyckades jag med konststycket att klara mej med fyra olika bussar från flygplatsen till närområdet av mitt väntande hostel The Cranky Croc Hostel. Att hitta just min lilla gatstump misslyckades med hänvisning till det helt obegripliga gatunumreringssystemet. På en polis inrådan tog jag motvilligt en taxi den sista biten. Chaffisen skulle ha 10.000 pesos ca 40 kronor. Inte mycket att snacka om. Vi körde säkert runt i tjugu minuter innan han hittade rätt. I mörkret fick jag fel växel tillbaka, inte lätt att plötsligt börja räkna i tusenlappar speciellt när man bara har 50.000 och 100.000 sedlar i plånboken.

 

På morgonen i dagsljuset kunde jag lätt konstatera hur nära mitt hostel jag befann mej när jag uppmanades ta en taxi. En smart polis och taxichaufför. Rejält blåst, men jag har lärt mej från Brasilien att ta allt med ett leende.

 

Att ge fel växel tillbaka är det klassiska knepet, speciellt i länder där man kör med nollor i överflöd i sin valuta. Det vet innevånarna i allmänhet. Besökaren blir alldeles bortkollrad när han plötsligt sitter där med en hel bunt av sedlar och mynt i handen. Hur i herrans namn skall man hinna räkna och lära känna igen kosingen. Knappast någon bra idé att tillkalla polis.

 

Här behövdes dock en polis. Att det är dom små detaljerna som gör´et har jag åter fått erfara. Haken till blixtlåset på min resväska ramlade plötsligt av efter en omild behandling på flygresan. En nog så viktig detalj.

 

 

Själv orkade jag inte trycka fast den igen med handkraft. Att dra igen och stänga sin väska blir en näst intill en omöjlig uppgift utan haken. Pröva själv! Frågade folk runt omkring till råds. Ingen hade en tång på sej! Nåväl, Policia Nacional löste problemet efter min förfrågan där.

 

Man ryckte ut med hovtång och polishund som också fick sniffa efter kokain i väskan. Jycken hittade inget. Numer är väskan låst ordentligt, man tackar snuten!

 

 
Det här tillfället kommer jag sent att glömma

 

 

Bogotá är en stad man måste passa sej noga i, men folk är mycket vänliga och tillmötesgående. Försiktighet är en dygd.

 

Mina "sevärdheter" idag är att klara mej på egen hand utan att ta till det lätta knepet med en taxi. Gissa vad jag får se, lära och uppleva under tiden.

 

 
Här i Bogotá bor jag in den gamla koloniala stadsdelen, den heter La Candelaria
 
 
 
Mittemot huserar skräddaren passligt nog
 
 
 
Han fixade till revan på mina byxor. Colombias flagga täcker nu skadan. Vicken bra idé!
 
 
 
Utsikten från berget Monserrat alldeles i närheten. Jag bor ungefär mitt i bilden något till vänster
 
 
 
Bogotá är en jättestad på en högslättsplatå i Anderna på något över 2600 meters höjd strax norr om ekvatorn.
Här är rejält kallt just nu.
 
 
 
Här ser man berget nerifrån i Las Aguas, dit min buss J 23 går. Åt andra hållet byter den namn till F23 
 
 
 
Jag har ätit jättegod mat, lagar inte själv här. Salladerna består av frukt och grönsaker blandat. Något att pröva med olika såser. Ett tips för Europa!
 
 
 
Mycket folk och bussar trängs på gatorna i centrala Bogotá
 
 
 
Tryggt med extra mycket poliser på gatorna
 
 
 
Överallt poliser som vakar
 
 
 
Lugnare hemma i La Candelaria
 
 
 
Här vakar Kristus över det hela högt upp på berget
 
 
 
Avslutar med en idyllisk bild från mina kvarter
 
 
Nu lämnar jag Bogotá för ett par dagar och flyger norrut mot Karibiska havet och en av de äldsta städerna i landet, kuststaden Cartagena. Namnet kommer från Kartago i Tunisien. Spanjorerna anlade en stad Cartagena i hemlandet och en här.
 
Bogotá i oktober 2012
 
Hans Hammarström
 
 
 
 
 
 

Panamabilder

Här samlar jag favoritbilder som inte fått någon egen plats bland blogginläggen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Slut
 

Läskiga bloggen

 

Panama är välkänt för sin rika fauna inkluderande en omfattande insektsvärld. Många otäckingar finns här i krokarna även i rummet där jag sover. Inga är dock farliga lugnar Hannia i receptionen. Alla är som små husdjur här hos oss. Inga flugsmällare räcker till, raringarna är alldeles för stora. Om dom irriterar är det bara att ta dom försiktigt över ryggen, lägga i en påse och lämna till receptionen.

 

Mej stör dom då inte, ger inte ett ljud ifrån sej, smyger bara kring, helst på natten, gillar sängvärmen.............

 

Kolla på några av godingarna, mina rumskompisar.

 

 
 
 
 
 
 

 

Alla som känner mej har nog redan insett att allt är båg, vilda fantasier, inte ett ord sant. Det sovrum jag beskriver vore rena mardrömmen, dit skulle jag inte ens våga titta in! Bilderna tog jag på kanalmuséet som berättade om arbetarnas vedermödor under grävning och sprängning. Där filmade jag också den video som simulerar en slussning i förra inlägget. Ursäkta bluffen.

 

Apropå insekter. Här i sydamerika, eller för övrigt också i sydfrankrike har jag aldrig träffat på så många läskiga småkryp som i Sverige. Flugor, myggor, spindlar, fästingar, getingar och allt annat sattyg som vår nordiska fauna kan presentera i överflöd. Sydamerika tycks helt befriat numer, inte ens i Amazonas djungler hittade jag några.

 

När jag planerade för läskiga bloggen, visste jag inte hur läskigt den egentligen skulle sluta. Här kommer fortsättningen.

 

Colón heter orten som ligger vid kanalens ingång från Atlantsidan, en frihandelszon där man handlar extra billigt. En liten stad jag måste få uppleva när jag ändock är här. Bussturen tar ju bara dryga timmen tvärs över nästet som skiljer de båda haven. Jag tar en arla morgontur.

 

Lite kuriosa, kanalen går i västöstlig riktning, man kan förledas tro tvärtom.

 

Väl framme, det här var något av den värsta slum jag upplevt i Sydamerika. Vågade absolut inte ta fram min mobil. Ett rejält gråväder med ihållande regn förstärkte bilden. Jag ville helst ta tåget hem, The Canal Railway och frågade efter stationen. Jag hann inte trava värst långt förrän en taxi stannade vid min sida.

 

Chauffören, en vithårsman i min egen ålder berättade att här kan man inte gå, det kan vara farligt. Vadå farligt? En av de farligaste platserna i hela stan. Chauffören ger sej inte. Här kan en som du bli skjuten och rånad mitt på dagen på öppen gata. Hoppa in med en gång!

 

Jag kör dej till stationen för två dollar. OK, jag litade på mannen, såg min skyddsängel i hans blick, mammas! Det går dock inget tåg förrän i kväll, kvart över fem.

 

Jag förväntade mej en station med information, biljettluckor, caféer, en mer trygg tillvaro. Inte alls. Här står bara ett övergivet tågsätt mitt på banan i ösregnet. Några mörka typer som stryker kring. Inte ens en kiosk. Här vill jag inte stiga av även om jag har paraply.

 

Chaffisen föreslår då en tur till kanalen och visning av stan, femtio dollar vill jag ha. Jag avböjer på direkten. Regnet står som spön i backen. Nu har jag fått nog, kör mej tillbaka till bussterminalen och ända fram till bussen som tar mej hem till Panamá City. Helst med livet i behåll. Jag struntar i duty free shoperna. Har allt jag behöver. Colón är inget för mej. Här kommer några bilder jag tog i smyg.

 

 
 
 
 

 

Så till något mer angenämt. Fiskmarknaden i Panama City bjuder också på en del läskiga upplevelser dock inte av samma slag som Colón.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Här kan man avsmaka läckerheterna. Jag avstår och tar bussen hem.
 
 
 
Numer åker jag ståndsmässigt i de luftkonditionerade bussarna, har äntligen fått köpa ett busskort.
 
 
 
Måste erkänna att jag saknar de här gamla åken. Har lärt mej inse charmen, alla är individuella. Inte alls så läskiga som var mitt första intryck. Man vänjer sej vid allt.
 
 
På den här videon kan man höra hur charmtrollen låter.
 
Klicka på länken:
 
 
 
 
Varje buss har sin egen stil. Man kan klappa eller stampa takten till den sydamerikanska musiken.
Gissa vilken buss jag valde efter fiskmarknaden?

  

Panama City i oktober 2012

 

Hans Hammarström

 

PS Nu har besked inkommit från Gävle. Tidvattnet i Panamá City är cirka 4 meter, i Colón bara en halvmeter.DS

 


Den gamle och havet

 

Minnena väcks tydligt till liv om hur jag irrade omkring i min grannby Elne i Frankrike och letade efter havet. Jag visste att borgmästaren, mären, skulle ha sitt kontor alldeles i närheten bakom torget någonstans. Hittade det inte och frågade folk till råds. Alla såg så förvånade ut och sa att det är sex, sju kilometer dit, åt det hållet. Inte möjligt, det måste ligga här i Elne! Allt stigande desperation i rösten. Så småningom klarnade det, jag frågade efter havet inte mären. Jag hade förväxlat bestämda artikeln, la mer och le maire, substantiven uttalas på samma sätt. Minst så viktiga detaljer.

 

Idag hände något liknande när jag var helt bortirrad bland skyskraporna i Panama City. Jag måste åtminstone få reda på åt vilket håll havet ligger. Folk skakade på sina huvuden med frågande blick. Havet? Åter desperation i rösten. Vet ingen här åt vilket håll Stilla havet ligger? Stan ligger ju för sjutton vid Pacific Ocean! Hitåt eller ditåt? På bästa tänkbara spanska. Sådan banal fråga är man förmodligen inte alls van vid. Man har för övrigt ingen som helst vana vid turister som försöker klara sej på egen hand. Till slut gick det upp för mej, jag höll kartan upp och ner. Nåväl, den gamle nådde så småningom havet, helt förvirrad eftersom avstånden känns oändliga i den tryckande värmen.

 

 
Det här ser ju ut som ebb, vid ebb och flod. Men ingen vet vad som menas med tidvatten när jag frågar. Jag får ta hjälp av min gode vän i Gävle. Han vet alltid besked, ett orakel. Finns tidvatten på andra platser på vår jord än uppe kring England?
Det hade jag i så fall ingen aning om...........Är det något självklart?
 
 
 
På den här gatan bor jag, fast på kartan står det Calle 47 E. Kan någon se sambandet?

 

Allt förvirrar. Gatornas namn här är uppbyggda efter principen, nummer och väderstreck, ex. Calle 47, E (47de gatans östliga del) Men bara på kartan. I verkligheten finns knappt några vägnamnsskyltar alls, och finns dom så syns dom inte eller heter något helt annat. Det går knappt att på egen hand orientera sej. Folk här pratar i block åt olika riktningar. Hur man använder kartan verkar ingen känna till. Tur jag köpte en i Stockholm.

 

Valutan i Panama heter Balboa. Existerar bara som en-balboa-mynt och som motsvarar en US-dollar i värde. För övrigt används bara amerikanska sedlar och mynt. Likt Ecuador som inte heller har en egen valuta. Ingen litar tydligen på dessa länders politiker. Ecuador lägger ju mer krut på Julian Assange som huserar i deras egen embassad i London. Snurrigt.

 

Jag har kommit till en ny värld. Yttersta lyx blandas med extrem fattigdom, mitt inne i centrala Panama City. Bankpalatsen här är enorma men söker man efter en bankomat längst nere vid gatan går man bet. Då får man jaga tre block åt höger, sen sexton åt vänster. Gissa om man kommer rätt?

 

Mitt hostel ligger i affärskvarteren så matvarubutikerna ligger långt bort. Först två block åt höger, sedan fyra block rakt fram innan man viker av tre block åt vänster. Dessutom tycks alla ha olika uppfattningar om vad ett block är. Är man en lyckas ost kanske man hamnar rätt efter några försök och åtskilliga timmars travande i hettan.

 

 

 
Jag bor däruppe till höger. Luftkonditionerat på natten. Härligt med poolen. Till frukost får man steka sina egna pannkakor. Jättegoda med sirap till! Nybryggt kaffe finns att dricka hela dagen.
 
 
 
 
Hannia i receptionen vet ingenting om kartor, hennes hatobjekt. Hon känner bara till destinationer i antal block med henne som centrum. Det begränsar hennes möjligheter att ge vettig infomation. Här i receptionen som också är allrum hörs videomusik nonstop, samma låtar som i Sverige, Frankrike och Spanien. Jag kan de flesta vid det här laget.

 

Till en fin innerstadsbuss med luftkonditionering får jag inte tillträde, det finns nämligen inga busskort att köpa, har tydligen tagit slut. Ett nytt datasystem har tagits i bruk. Man betalar och fyller på sitt kort elektroniskt med det antal resor man behöver. Busskort är alltså en bristvara.

Sitter man i en taxi frågar chauffören hela tiden förbipasserande på vilken gata vi befinner oss. Är det så här en banarepublik fungerar.

 

 
 

Jag får åka den här bussen där man betalar med en quarter (ett par kronor) och bjuds dessutom på sydamerikansk musik på högsta ljudnivå. Man får gärna klappa takten men jag blir mest irriterad eftersom jag hela tiden måste orientera mej i värme och trängsel.

 

En sak är säker. Panama är inte turistvänligt när man försöker klara sej på egen hand. De flesta turister här kommer förmodlingen i grupper och blandas inte med vanligt folk på gatan. Behöver bara hänga med guide och färdledare.

 

Här kommer en bildkavalkad

 

 
Utsikten från poolside
 
 
 
Här trängs skyskrapor med varandra
 
 
 
Tar turistbussen ut till kanalen, litar inte på de urgamla skolbussarna från USA.
 
 
 
Pampig entré till Miraflores sluss, här ser man slussarna live, filmer i 3D om kanalen samt ett museum som berättar kanalens historia med de första franska trevande försöken som misslyckades.
 
 
 
 
 
Första slussporten
 
 
 
Fartyg på väg in
 
 
 
Här på väg ut till nästa sluss
 
 
 
 
Ny bredare kanal är på gång. Eventuell invigning till 100-årsjubileet 2014!
 
 
 
Ett nytt system skall tillämpas.
 
 
Jag har fortfarande ett fåtal kontakter kvar i rederinäringen, en har fixat så jag fått hänga med ett fartyg genom slussningen. Kolla, det tar bara två minuter och jag har filmat på högsta speed för att det inte skall bli så tradigt.
Tyvärr kan jag inte ta bort det störande ljudet i bakgrunden, där brister min tekniska kapacitet.
 
Klicka på länken:
 
 
 
Nu skall jag hasta vidare mot kanalens infart från Karibiska havet, från atlantsidan så att säga.
 
Panama City i oktober 2012
 
Hans Hammarström
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0