Blåst och låst

 

Att resa kring i fattiga länder i arrangerade turistresor skapar som regel ingen kontakt med det vanliga folket. Man kan lätt få en onyanserad bild av verkligheten när bara upplever sevärdheter och intar förbeställda specialmåltider. Reser man på egen hand tvingas man konfronteras med vardagen i landet, på gott och ont. Mindre bemedlade ser ofta sin chans att genom små knep tillförskaffa sej några extraslantar. Jag skulle nog göra detsamma om jag levde i så små omständigheter med försörjningsbörda och fick se folk med helt andra livsbetingelser. Man kan ju inte blunda för att vi i den rika världen, födda med guldsked i munnen, till inte ringa del skor oss på bekostnad av den fattiga. Eller?

 

Här är det alltså mycket lätt att bli blåst, det rör sej dock oftast om småkosing. Händer det så gäller att bita ihop och tänka positivt. Den mannen behövde med säkerhet femtiolappen väsentligt mycket bättre än jag. En ytterligare tanke. Detta är priset jag får betala för att se hans och kompisarnas vardag. Han kommer aldrig att kunna resa till mitt land och få se våra helt annorlunda levnadsvillkor.

 

När jag kom till Bogotá helt nyligen lyckades jag med konststycket att klara mej med fyra olika bussar från flygplatsen till närområdet av mitt väntande hostel The Cranky Croc Hostel. Att hitta just min lilla gatstump misslyckades med hänvisning till det helt obegripliga gatunumreringssystemet. På en polis inrådan tog jag motvilligt en taxi den sista biten. Chaffisen skulle ha 10.000 pesos ca 40 kronor. Inte mycket att snacka om. Vi körde säkert runt i tjugu minuter innan han hittade rätt. I mörkret fick jag fel växel tillbaka, inte lätt att plötsligt börja räkna i tusenlappar speciellt när man bara har 50.000 och 100.000 sedlar i plånboken.

 

På morgonen i dagsljuset kunde jag lätt konstatera hur nära mitt hostel jag befann mej när jag uppmanades ta en taxi. En smart polis och taxichaufför. Rejält blåst, men jag har lärt mej från Brasilien att ta allt med ett leende.

 

Att ge fel växel tillbaka är det klassiska knepet, speciellt i länder där man kör med nollor i överflöd i sin valuta. Det vet innevånarna i allmänhet. Besökaren blir alldeles bortkollrad när han plötsligt sitter där med en hel bunt av sedlar och mynt i handen. Hur i herrans namn skall man hinna räkna och lära känna igen kosingen. Knappast någon bra idé att tillkalla polis.

 

Här behövdes dock en polis. Att det är dom små detaljerna som gör´et har jag åter fått erfara. Haken till blixtlåset på min resväska ramlade plötsligt av efter en omild behandling på flygresan. En nog så viktig detalj.

 

 

Själv orkade jag inte trycka fast den igen med handkraft. Att dra igen och stänga sin väska blir en näst intill en omöjlig uppgift utan haken. Pröva själv! Frågade folk runt omkring till råds. Ingen hade en tång på sej! Nåväl, Policia Nacional löste problemet efter min förfrågan där.

 

Man ryckte ut med hovtång och polishund som också fick sniffa efter kokain i väskan. Jycken hittade inget. Numer är väskan låst ordentligt, man tackar snuten!

 

 
Det här tillfället kommer jag sent att glömma

 

 

Bogotá är en stad man måste passa sej noga i, men folk är mycket vänliga och tillmötesgående. Försiktighet är en dygd.

 

Mina "sevärdheter" idag är att klara mej på egen hand utan att ta till det lätta knepet med en taxi. Gissa vad jag får se, lära och uppleva under tiden.

 

 
Här i Bogotá bor jag in den gamla koloniala stadsdelen, den heter La Candelaria
 
 
 
Mittemot huserar skräddaren passligt nog
 
 
 
Han fixade till revan på mina byxor. Colombias flagga täcker nu skadan. Vicken bra idé!
 
 
 
Utsikten från berget Monserrat alldeles i närheten. Jag bor ungefär mitt i bilden något till vänster
 
 
 
Bogotá är en jättestad på en högslättsplatå i Anderna på något över 2600 meters höjd strax norr om ekvatorn.
Här är rejält kallt just nu.
 
 
 
Här ser man berget nerifrån i Las Aguas, dit min buss J 23 går. Åt andra hållet byter den namn till F23 
 
 
 
Jag har ätit jättegod mat, lagar inte själv här. Salladerna består av frukt och grönsaker blandat. Något att pröva med olika såser. Ett tips för Europa!
 
 
 
Mycket folk och bussar trängs på gatorna i centrala Bogotá
 
 
 
Tryggt med extra mycket poliser på gatorna
 
 
 
Överallt poliser som vakar
 
 
 
Lugnare hemma i La Candelaria
 
 
 
Här vakar Kristus över det hela högt upp på berget
 
 
 
Avslutar med en idyllisk bild från mina kvarter
 
 
Nu lämnar jag Bogotá för ett par dagar och flyger norrut mot Karibiska havet och en av de äldsta städerna i landet, kuststaden Cartagena. Namnet kommer från Kartago i Tunisien. Spanjorerna anlade en stad Cartagena i hemlandet och en här.
 
Bogotá i oktober 2012
 
Hans Hammarström
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0