Nya världen

 

Så här med världshistoriskt facit i hand är det lättare förstå att Columbus trodde han hamnat långt bort i Asien. Kolla kartans Koreahalvön i förhållande till Japan med Floridahalvön i förhållande till Bahamas och Antillerna!

 

I sin dagbok skriver Columbus om mötet med de nakna människorna på korallön Guanahani, den ö han kom att kalla San Salvador. Ön är mycket stor och platt, träden vackert gröna. Här finns gott om vatten, till och med en liten sjö. Allt är så grönt att det är en fröjd för ögat att titta på det. Det var Columbus första kontakt med en sagolik ny värld, det var ju inte Indien som han trodde utan en ny världsdel.

 

Columbus var helt säker på att de kommit till Indien och trodde därför att de nakna och fattiga människor de mött, levde i ytterområdena till det rika och legendariska Cipangu, dvs Japan. Infödingarna hade till spanjorernas stora besvikelse inte en enda guldprydnad av något slag. Det var ju att hitta guld som varit den främsta avsikten med resan.  Folket på ön talade dock om en ö söderut där det fanns stora mängder med den åtråvärda varan.

 

Expeditionen upptäckte dock en del underligheter. Indianerna brände ett slags blad och andades in röken genom ett rör. Detta var européernas första kontakt med tobak. I sina hyddor sov indianerna i ett slags nät av bomull som de kallade hamaca. Sjömännen tog till sig idén och hängmattan spred sig över hela världen.

 

 

Skepp ohoj!

 

Columbus lättar ankar och seglar med sin expedition i rakt sydlig kurs. Under vår andra dag till sjöss ombord på Celebrity Silhouette kommer vi att korsa Columbus rutt. Han på väg mot Kuba med en enkel segelfarkost i sin jakt på guld, vi mot Puerto Rico i vår lyxkryssning på jakt efter äventyr och nya intryck från denna fantastiska övärld. Vi som redan funnit guldet!

 

 
Baracoa och Guantánamo längst ner till öster
 
 
 
Mer i detalj
 
 
Land i sikte!
 
Den första december 1492 upptäcker expedition Kuba när man äntligen anländer till Baracoa i distriktet Guantánamo på södra delen av ön. Jag besökte trakterna förra året, dessa präglas av amerikanarnas flottbas och beryktade talibanfängelse där, också att det var hit Columbus först anlände på sin första stora upptäcktsfärd. 
 
 
Columbusstayn i Baracoa
 
 
 
Korset Columbus bar med, en gåva från spanske kungen. Finns bevarad i Baracoa
 
 
 
Den vackra kuststräckan i Baracoa
 
Den som har lust kan gå in på min blogg om Kuba där finns många fina bilder under inlägget Mina vägmärken.
 
 
 
Var detta guldlandet? Columbus skickade en delegation in i det inre med introduktionsbrev på latin till kejsaren av Kina, som spanjorerna trodde att de skulle få träffa. Besvikelsen blev stor, de mötte bara infödingar, som var vänliga och nyfikna men verkade mycket fattiga.

 

Columbus gav dock inte upp, han seglade vidare och upptäckte en mängd olika öar. En av dem kallade han Española eftersom den liknade Spanien. Ön heter Hispanola idag och är uppdelad i två länder, Haiti och Dominikanska republiken. Vi passerar på vår kryssning norr om ön.

 

Invånarna på Hispanola gav Columbus en guldmask i gåva, då blev han övertygad om att han slutligen hade funnit ett av de guldrika länder han sökte.  Han lämnade dock ön efter att ha fått upplysningar som han tolkade att han snart skulle vara i Cipangu.

 

Den 24 december 1492 blev ett ödesdigert datum för expeditionen. Santa Maria hade kört rakt in i ett korallrev. Likt de flesta skepp på den tiden var Santa Maria hopfogad med träpluggar, så när hon gick på revet föll hon bokstavligt ihop. Columbus grät för första gången, han visste nu att resan som planerats i så många år inte kunde slutföras.

 

 
 
Av Santa Marias spillror och vrakdelar kunde man bygga en fort, där lät man en del av besättningen stanna kvar. Det saknades inga frivilliga eftersom alla trodde sig vara mycket nära Cipangu och var ivriga på att få lägga beslag på allt guld som skulle finnas där.

 

 

 

På så sätt bildades den första spanska kolonin i Nya världen. Fortet kallades La Navidad, spanska ordet för jul. Idag tror vissa att den lilla orten Caracol på Haitis nordkust kan vara platsen där kolonin grundades.

 

 
Här en kartbild över Hispanola med sina två länder Haiti  och Dominikanska Republiken. För några år sedan drabbade en fruktansvärd jordbävning Haiti och huvudstaden Port-au-Prince. Vid pilen tror man La Navidad var belägen.
Vår första destination på kryssningen är Puerto Rico som man ser längst till höger i bild.
 
 
 
Hela resan mer i detalj
 
Den 4 januari 1493 hissade man segel för återfärden till Spanien. Den 15 mars nådde man Palos hamn efter ett uppehåll i Lissabon. Nu följde processioner och beröm i hela Spanien. När han kom till Barcelona firades han med största äran. På spanska heter han Cristobal Colon. Kolla gärna tornet med Colonstatyn nere i hamnen i slutet av Ramblan i Barcelona. Det sägs att Columbus vid en festmåltid bad gästerna att ställa ett ägg på högkant. När alla misslyckats krossade han lätt ägget ena sida och ställde det på bordet. Allting är lätt när någon visar hur man gör.

 

Hur det gick för Santa Marias kvarvarande besättning på La Navidad berättar jag i nästa inlägg, det om Columbus andra resa till Karibien och den västindiska övärlden.

 

Hans Hammarström i Saint Cyprien i oktober 2014 

 

 

 

Kommentera här: